FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9,30 SATI

ZAGREB, 11. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 11. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

DUBROVNIK

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul razgovarao je sinoć u Dubrovniku s povjerenikom Europske komisije za vanjske poslove Christopherom Pattenom koji je stigao u dvodnevni posjet Hrvatskoj. Christopher Patten je u razgovoru s hrvatskim ministrom dao vrlo visoku ocjenu hrvatskim dostignućima nakon dobivanja pozitivnog Mišljenja Europske komisije. Za tjedan dana Hrvatska treba dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji i određeno vrijeme za početak pregovora s Unijom. Ministar Žužul i europski povjerenik Patten razgovarali su o perspektivama u narednim godinama kada Republika Hrvatska treba postati punopravnom članicom Europske unije što će biti jedan od najznačajnijih događaja u povijesti hrvatske države. Patten će danas posjetiti Petrinju gdje će obići šest obitelji povratnika, a zatim će se u Zagrebu sastati s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem i predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

BEOGRAD

U ponoć u noći sa četvrtka na petak u Srbiji je počela dvodnevna izborna šutnja koja će potrajati do nedjelje 13. lipnja u 20 sati kad se zatvaraju birališta u Srbiji, na kojima će oko 6,5 milijuna birača moći glasati za jednog od ukupno 15 kandidata za budućeg predsjednika Srbije. Od ukupno 15 kandidata, prema dosadašnjim ispitivanjima javnog mnijenja, tek četvorica će dobiti značajniji broj glasova: zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Demokratske stranke Boris Tadić, potpredsjednik Demokratske stranke Srbije i kandidat vladajuće koalicije u Srbiji Dragan Maršićanin, te biznismen Bogoljub Karić, kojem pojedine agencije predviđaju čak bolji rezultat u prvom krugu izbora od kandidata vladajuće koalicije Maršićanina. U nedjelju, 13. lipnja, u sedam ujutro bit će otvoreno ukupno 8596 biračkih mjesta, od kojih na Kosovu 245, 33 u inozemstvu i 15 u zatvorima. Na ovim izborima po prvi puta glasanje je omogućeno i državljanima Srbije u inozemstvu, te će u 17 zemalja biti otvorena ukupno 33 biračka mjesta, na kojima može glasati oko osam tisuća birača koji ispunjavaju uvjete i koji su se prethodno prijavili diplomatskim organima SCG u tim zemljama. Kako se predviđa, pobjednik neće biti određen u prvom, već u drugom krugu, koji će se održati za dva tjedna, u nedjelju 27. lipnja.

KINŠASA

Pobunjeni pripadnici kongoanske predsjedničke garde nakratko su u noći s četvrtka na petak zauzeli državnu radio-televiziju, ali su je vladine snage nakon dva i pol sata oslobodile i zaustavile pokušaj državnog udara, objavila je u petak ujutro vlada DR Konga. Pobunjene vojnike predvodio je bojnik Eric Lenegue koji je putem radio valova objavio da preuzima vlast i raspušta vladu. Lenegueovi vojnici uspjeli su nakratko osvojiti i državnu energetsku kompaniju. Kongoanski ministar informiranja Vital Kamerhe objavio je da su regularne snage brzo uspostavile državni poredak, ali pojedinosti nije objavio. Predsjednik države Laurent Kabila osjeća se "vrlo dobro", izjavio je u petak ujutro njegov glasnogovornik Kudura Kasongo, nekoliko sati nakon objave državnog udara na nacionalnom radiju. "Predsjednik je jako dobro, redovito sam u kontaktu s njim, nema nikakve opasnosti", dodao je glasnogovornik.

DUBLIN

U Republici Irskoj su u petak ujutro otvorena glasačka mjesta na izborima za Europski parlament. Irci u Europski parlament biraju 13 zastupnika, a na prošlim je europskim izborima, 1999. godine, odaziv birača u toj zemlji bio 50,5 posto. Izbori za Europski parlament počeli su u četvrtak glasanjem u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji. U petak, osim Iraca, glasaju i Česi koji će na birališta početi izlaziti popodne. U subotu su izbori u Latviji, Italiji i na Malti, a u nedjelju u ostalim zemljama EU.

ISLAMABAD

U ovotjednim sukobima između pakistanskih snaga reda i stranih islamističkih boraca bliskih Al-Qaidi, na granici s Afganistanom, poginule su 53 osobe od čega 35 stranca, 15 vojnika i tri civila, prema najnovijim podacima koje je u petak objavila pakistanska vojska. "Strani elementi" ciljali su na vojne položaje i "pucali bez upozorenja", zauzimajući seoske nastambe i koristeći kao štit žene i djecu, rečeno je u vojnom priopćenju. U sukobima koji su uslijedili napadači su izgubili 35 pripadnika, a vojska 15. Tri civila također su ubijena u ovotjednom nasilju, prema priopćenju vojske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙