FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 21.00 SAT

ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00sat:
ZAGREB, 24. lipnja 2004.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 21.00 sat:

ZAGREB

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac aktivno sudjeluje na dvodnevnoj 8. konferenciji europskih ministara obrazovanja, koja je pod nazivom "Cjeloživotno obrazovanje - od retorike do stvarnosti" počela u četvrtak u Oslu u Norveškoj. Hrvatski ministar razgovarao je s državnim tajnikom u norveškom ministarstvu obrazovanja i znanosti Johanom Raaumom, s kojim je razmijenio iskustva obrazovnih sustava dvaju zemalja, te nazočio prezentaciji norveške reforme obrazovanog sustava. Tijekom rada 8. konferencije europskih ministara obrazovanja, osim aktivnog sudjelovanja u radu konferencije, ministar Primorac ima i niz važnih bilateralnih susreta, te dogovora o budućoj suradnji s europskim ministrima na području obrazovanja. Dosada se sastao s norveškom ministricom znanosti i obrazovanja Kristin Clement, irskim ministrom znanosti i obrazovanja Noelom Dempseyom i drugim ministrima nazočnim na konferenciji.

ZAGREB

Hrvatska će od Norveške dobiti potporu približavanju Sjevernoatlantskom savezu, kao i norveška iskustva u reformi oružanih snaga i organiziranju obalne straže, rekao je u četvrtak u Zagrebu ministar obrane Berislav Rončević nakon sastanka s norveškom ministricom Kristin Krohn Devold. Norveška će Hrvatskoj prenijeti svoja iskustva i poduprijeti je u vezi s ulaskom u NATO, a "ministrica Devold predstavila je i norveški model organizacije obalne straže koja se upravo osniva u Hrvatskoj", rekao je Rončević. Prema riječima hrvatskoga ministra, dvije će zemlje razmjenjivati i iskustva na reformi vojske. Dvoje ministara dogovorilo je buduću suradnju oko ustrojavanja hrvatske obalne straže, reforme oružanih snaga i sudjelovanja u mirovnim misijama.

DEN HAAG

Branitelji generala Mladena Markača i Ivana Čermaka u četvrtak su na statusnoj konferenciji pred Haškim sudom (ICTY) ishodili dvostruko dulji rok za podnošenje prigovora na optužnicu od onoga koji je bio spreman odrediti predraspravni sudac Kevin Parker, zahvaljujući i neizravnoj podršci tužitelja njihovu zahtjevu, što je ocijenjeno znakom dobre volje uoči novog prijedloga za njihovo puštanje iz pritvora do početka suđenja. Sudac Parker utvrdio je da su tužitelji do 3. lipnja dostavili braniteljima sav popratni materijal uz optužnicu, čime je po pravilima suda počeo teći jedomjesečni rok za prigovor na optužnicu. No Markačev branitelj Miroslav Šeparović je nakon dulje rasprave sa sucem uspio dokazati da rok treba računati od 16. lipnja, kada su tužitelji u pisanom obliku obavijestili obranu da su završili s dostavom materijala, što je podržao i Čermakov branitelji Čedo Prodanović. Glavni tužitelj u predmetu Mark Ierace, kazao je kako se optužba ne protivi računanju roka od 16. lipnja.

PRIŠTINA

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer obavijestio je kosovsku javnost da NATO neće platiti odštetu osobama koje su bile oštećene tijekom savezničkog bombardiranja Kosova 1999. godine. "NATO izražava duboko žaljenje zbog nanesene štete civilima, koja je nenamjerno izazvana tijekom operacija savezničkih snaga. NATO je poduzimao mjere kako bi se umanjila opasnost od izravnih šteta i NATO ne može snositi odgovornost za neizravne štete", stoji u pismu koje je u četvrtak od glavnog tajnika NATO-a dobio ombudsman za Kosovo Marek Antony Nowicki. Scheffer uz ostalo navodi kako će NATO nastaviti s pružanjem potpore vlastima Kosova i KFOR-u u stvaranju sigurnijeg ambijenta.

BEČ

U Beču je u četvrtak popodne završena Godišnja pregledna konferencija OESS-a o sigurnosti u čijim se zaključcima ističe da se samo zajedničkim naporima mogu postići bolji rezultati u suzbijanju terorizma i svih drugih oblika kriminala. Borba protiv terorizma, sprječavanje sukoba, upravljanje granicama, te pitanja sveobuhvatne sigurnosti bile su glavne teme razgovora. U zaključcima se uz ostalo ističe da treba provoditi pojačani nadzor dokumenata i putnih isprava, te provoditi cijeli niz drugih aktivnosti odnosno "integrirano upravljanje granicama". U zaključcima Konferencije o sigurnosti naglašava se također da borba protiv terorizma ne smije biti u koliziji sa zaštitom ljudskih prava. Najavljena je i zajednička konferencija OESS-a i UN-a o sigurnosti koja će se održati u rujnu u Beču kako bi se došlo do rješenja za učinkovitije suzbijanje terorizma kao i svih drugih oblika kriminala. Europska unija je u izjavi na konferenciji prvi put Hrvatsku pridružila zemljama kandidatima za punopravno članstvo u EU - Bugarskoj, Rumunjskoj i Turskoj.

MOSKVA

U najnovijem krugu šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu počeli su se nazirati znakovi mogućeg kompromisa, izjavio je u četvrtak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. "Na pregovorima se pojavljuju znakovi vezani uz nastojanje da se pokuša postići komproms", citirala je agencija Interfax izjavu koju je Lavrov dao novinarima. "Primijetili smo bliskost stajališta glede potrebe za mirnim političkim rješenjem", dodao je. Predstavnici Sjeverne i Južne Koreje, SAD, Rusije, Kine i Japana na trećem krugu pregovora o nuklearnom programu Pjongjanga pokušavaju razriješiti potpunu pat-poziciju u kojoj su završili dosadašnji pregovori.

WASHINGTON

Neće biti nikakvih promjena u programu boravka američkog predsjednika Georgea W. Busha u Turskoj koji počinje u ponedjeljak, nakon atentata koji su u toj zemlji izvedeni u četvrtak, priopćio je službeni predstavnik Bijele kuće. "Što se tiče programa, nema promjena", kazao je Scott McClellan na konferenciji za tisak. Tri su osobe ubijene, a najmanje ih je sedam ranjeno u ekploziji bombe u četvrtak u gradskom autobusu u Istanbulu, gdje se sljedećeg tjedna treba održati NATO-ov summit na kojemu će sudjelovati i američki predsjednik.

BRUXELLES

NATO bi na summitu u Istanbulu u ponedjeljak i u utorak mogao pristati na irački zahtjev za pružanje pomoći, izjavio je u četvrtak glavni tajnik te organizacije Jaap de Hoop Scheffer, ne želeći ipak prejudicirati odluku članova Saveza. "Saveznici proučavaju zahtjev i ne mogu prejudicirati njihov odgovor", kazao je De Hoop Scheffer na konferenciji za tisak u Bruxellesu. No, dodao je, "ako se saveznici dogovore, NATO bi to mogao učiniti". U pismu koje je početkom tjedna poslao NATO-u, imenovani irački premijer Iyad Allawi, čija će vlada službeno preuzeti dužnost 30. lipnja, zatražio je stručnu pomoć Saveza radi osposobljavanja iračkih oružanih snaga. Američki predsjednik George W. Bush predložio je nedavno na summitu G8 u Sea Islandu, u SAD-u, da NATO sudjeluje u osposobljavanju iračkih snaga sigurnosti.

VARŠAVA

Vlada ekonomista Mareka Belke dobila je u četvrtak povjerenje Sejma (donjeg doma parlamenta), čime se završava višetjedna politička nesigurnost u Poljskoj. Ova je vlada dobila potporu 236 zastupnika, uglavnom iz socijaldemokratske koalicije SLD-UP, dok je protiv nje glasovalo 215 zastupnika, a jedan je bio suzdržan. Potvrda Belkine vlade poštedjela je Poljsku od provedbe prijevremenih parlamentarnih izbora 8. kolovoza koji bi se morali održati da Belkin kabinet nije dobio povjerenje Sejma. Desna oporba i populisti koji traže provedbu prijevremenih izbora prije kraja sljedeće godine, glasovali su protiv Belkine vlade.

RAMALA

Četrdesetak palestinskih časnika uskoro će poći na obuku u Egipat, zemlju koja sudjeluje u preustroju palestinskih obavještajnih služba, u svezi s izraelskim povlačenjem iz Gaze, priopćio je u četvrtak neimenovani dužnosnik. Časnici će šestomjesečnu obuku u Egiptu početi u srpnju, izjavio je za AFP palestinski dužnosnik koji nije htio otkriti svoj identitet. Obuka časnika dio je napora koje poduzima Egipat kako bi pomogao Palestincima da jamče sigurnost u pojasu Gaze nakon izraelskog povlačenja s tog područja koje je predviđeno krajem 2005. Popuštajući na egipatski zahtjev, palestinski čelnik Jaser Arafat pristao je da broj palestinskih sigurnosnih služba sa sadašnjih desetak smanji na tri, prema istom dužnosniku.

RIJAD

Saudijski ministar unutarnjih poslova princ Nayef Ben Abdel Aziz zanijekao je da su se u tamošnje službe sigurnosti ubacili pripadnici Al-Qaide, nakon vijestu o navodnoj suradnji policije s otmičarma američkog inženjera Paula Johnsona. "Saudijski pripadnici snaga sigurnosti su časni i ponosni ljudi i u njihovim redovima ne može biti takvih elemenata, budite sigurni", izjavio je Nayef, kojeg u četvrtak citira saudijski tisak. Princ Nayef istodobno je rekao kako će Saudijska Arabija dopustiti nošenje oružja strancima koji se osjećaju ugroženima rastućim nasiljem u toj zemlji.

BUDIMPEŠTA

U zapadnoj je Europi prisutnost otrova dioksina i dalje više nego dvostruko veća nego u istočnom dijelu kontinenta, zaključili su autori WHO-ova "Atlasa zdravlja djece i okoliša koji je u srijedu objavljen u Budimpešti u povodu početka trodnevne konferencije ministara zdravstva i okoliša europskih zemalja. Najviša razina dioksina zabilježena je u mlijeku majki u Nizozemskoj, 18 pikograma po gramu mliječne masti, a najniža u Hrvatskoj: godine 2002. iznosila je šest pikograma po gramu mliječne masti i time ostala nepromijenjena u razdoblju od 1988. g., pokazala su mjerenja. U Europi je razina dioksina u majčinom mlijeku osjetno smanjena u odnosu na 1988. ponajprije zahvaljujući naprednim tehnikama spaljivanja otpada, jer taj otrov dospijeva u okoliš putem otpada, objašnjava jedan glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije. Najnovija WHO-ova istraživanja pokazala su da uzroci trećine smrtnih slučajeva u djece u Europi uključuju nesreće, nečistu vodu za piće i zagađenje zraka, a sumnja se da zagađeni zrak šteti već fetusima u majčinoj utrobi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙