FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 4,30 SATI

ZAGREB, 6. lipnja 2004.(Hina) Donosimo izbor važnijih događaja do unedjelju 6. lipnja do 4,30 sati.
ZAGREB, 6. lipnja 2004.(Hina) Donosimo izbor važnijih događaja do u nedjelju 6. lipnja do 4,30 sati.

LOS ANGELES

Bivši američki predsjednik Ronald Reagan preminuo je u subotu u 93. godini života u svojem domu u Los Angelesu, objavile su američke televizijske postaje.

Reagan je deset godina bolovao od Alzheimerove bolesti, a zdravstveno stanje posljednjih mu se dana jako pogoršalo.

U posljednjim trenucima uz njega su bili njegova supruga Nancy i njihovo dvoje djece Ron Reagan Jr. i Patty, objavio je Reaganov ured u Los Angelesu.

Ronald Reagan, bivši filmski glumac, bio je predsjednik od 1981. do 1989. godine.

PARIZ

Američki predsjednik George W. Bush je vijest o smrti jednog od svojih prethodnika Ronalda Reagana ocijenio "tužnim danom za Ameriku", objavljeno je u subotu navečer iz Bijele kuće.

"Ovo je tužan dan za Ameriku", prenio je Bushove riječi glasnogovornik Bijele kuće Scott McLellan.

ZAGREB

Vijest o smrti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana koji je u subotu preminuo u 93. godini od Alzheimerove bolesti izazvala je reakcije diljem svijeta.

Francuski predsjednik Jacques Chirac pozdravio je "sjećanje na velikog državnika".

Žalost zbog vijesti o smrti bivšeg američkog predsjednika izrazio je i francuski premijer Jean Pierre Raffarin koji je kazao da su Reaganovo "odlučno djelovanje u modernizaciji SAD-a i njegov međunarodni angažman duboko obilježili Ameriku i međunarodne odnose otvarajući put novoj svjetskoj ravnoteži".

Britanski premijer Tony Blair je na vijest o Reaganovoj smrti pozdravio sjećanje na bivšeg američkog predsjednika nazvavši ga "veliki prijateljem Velike Britanije".

Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher bivšeg američkog predsjednika Reagana nazvala je "velikim američkim herojem".

Bivši američki predsjednik Bill Clinton i njegova supruga senatorica Hillary su Reagana nazvali "istinskim američkim originalom", istaknuvši kako će ga se "sjećati po "držanjem SAD-a ispred svih u borbi za slobodu ljudi diljem svijeta".

Demokratski kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u John Kerry je kazao: "Njegova je ljubav za zemlju bila zarazna. Čak i kada je lomio srca demokratima to je činio s osmjehom i u duhu časne i otvorene rasprave".

ZAGREB

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izrazio je u subotu zabrinutost zbog sukoba na istoku DR Konga, priopćio je njegov ured.

"Oštro osuđujem akcije naoružanih pobunjenika koji ugrožavaju tranziciju. Pozivam na trenutačni prekid svih neprijateljstava i svakog nasilja prema civilnom stanovništvu", navodi se u priopćenju.

Solana osobito izražava zabrinutost zbog informacija o mogućem vanjskom uplitanju u događaje u DR Kongu te poziva države u regiji da podrže mir i stabilnost u toj zemlji i cijeloj regiji.

Pobunjeni kongoanski vojnici zauzeli su prošloga tjedna grad Bukavu, na istoku DR Konga. U sukobima je poginulo šezdesetak ljudi, a stotinjak je ozlijeđeno.

BAGDAD/FALLUJA

Novi irački premijer Iyad Allawi kritizirao je u srijedu Washington zbog raspuštanja iračke vojske i najavio da bi njegova vlada mogla donijeti zakon o vraćanju na vlast nekih bivših pripadnika stranke Baas.

Naglasio je da Irak više neće prijetiti svojim susjedima, ali i američko raspuštanje iračke vojske prošle godine ocijenio jednom od mnogih teških pogrešaka počinjenih od rušenja Sadama Huseina te najavio da će obnoviti jake snage sigurnosti kako bi se stalo na kraj nasilju koje hara zemljom.

"Počinjene su pogreške, velike pogreške, uključujući raspuštanje vojske, policijskih snaga i domaćih snaga sigurnosti", rekao je Allawi, bivši egzilant i Sadamov protivnik kojeg je podržavala CIA. "Počeli smo ispravljati te pogreške", rekao je za Al Jazeeru.

"Irak ne napada susjede ni braću, no mora biti jak i sposoban braniti se bude li potrebno", rekao je.

JERUZALEM

Izraelska je vojska otkrila u subotu navečer pojas napunjen eksplozivom u blizini Ramalaha na Zapadnoj obali, dva dana nakon što je uhićen kandidat za samoubojicu u izbjegličkom logoru u Nablusu, objavili su u nedjelju ujutro izraelski vojni izvori.

Pojas koji je sadržavao 25 kilograma eksploziva pronađen je unutar škole UN-a u Silwadu, u istočnom dijelu Ramalaha. Eksplozivna je naprava uništena na mjestu gdje je pronađena pri čemu je šteta počinjena samo na zidovima škole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙