FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 31. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati: Pobunjenici su ubili dva američka vojnika u iračkom gradu Kufigdje se koalicijske snage bore protiv milicije radikalnog šijitskogklerika Moqtade al-Sadra, priopćila je u ponedjeljak američka vojska. Četiri britanska civila i jedan Iračanin uspjeli su pobjećinakon što je njihov konvoj napadnut u nedjelju u sjeverozapadnomdijelu Bagdada, priopćilo je u ponedjeljak britansko ministarstvovanjskih poslova. Izjava koju navodno potpisuje al Qaida, a u kojoj se tvrdi da jejedan Japanac ubijen u Saudijskoj Arabiji, netočna je jer nijedanjapanski državljanin nije poginuo u napadima u toj zemlji tijekomvikenda, izjavio je u ponedjeljak jedan dužnosnik ministarstvavanjskih poslova u Tokyu. Bomba sakrivena u kombiju detonirana je dok se nizozemskaophodnja približavala tom vozilu u iračkom gradu Samawi u ponedjeljak,ali nije bilo žrtava, izjavili su nizozemski vojnici. Američkog predsjednika Georga W. Busa često pogrešno shvaćaju onikoji ga osobno ne poznaju i nisu svjesni njegove osjećajne strane,kazao je u nedjelju talijanski premijer Silvio Berlusconitelevizijskoj postaji RAI 3.
ZAGREB, 31. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BAGDAD

Pobunjenici su ubili dva američka vojnika u iračkom gradu Kufi gdje se koalicijske snage bore protiv milicije radikalnog šijitskog klerika Moqtade al-Sadra, priopćila je u ponedjeljak američka vojska.

Jedan vojnik je ubijen kada je njegova ophodnja napadnuta iz zasjede, a drugi je poginuo u raketnom napadu na njegov tenk, rekla je glasnogovornica američke vojske. Oba incidenta dogodila su se u nedjelju navečer, dodala je ona.

Američki vojnici sukobili su se s al-Sadrovom milicijom u Kufi u noći s nedjelje na ponedjeljak. Oko 100 vojnika je ušlo u taj grad, javio je CNN.

LONDON

Četiri britanska civila i jedan Iračanin uspjeli su pobjeći nakon što je njihov konvoj napadnut u nedjelju u sjeverozapadnom dijelu Bagdada, priopćilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Drugi Iračanin je ubijen u tom napadu, navodi se u priopćenju.

"Četiri britanska državljana i jedan Iračanin koji su putovali u konvoju izašli su iz vozila, zaustavili jedno iračko vozilo koje je prolazilo i odvezli se", rekla je glasnogovornica ministarstva.

Očevici su izjavili da su napadači zaskočili konvoj od tri vozila na autocesti i otvorili vatru te da su dva strana državljana ubijena. Lokalno stanovništvo i policija priopćili su u nedelju da su napadači odveli tri preživjela nakon napada, ali je glasnogovornica rekla da su izvori koji su obišli mjesto napada izjavili kako ne vjeruju da se to dogodilo.

TOKYO

Izjava koju navodno potpisuje al Qaida, a u kojoj se tvrdi da je jedan Japanac ubijen u Saudijskoj Arabiji, netočna je jer nijedan japanski državljanin nije poginuo u napadima u toj zemlji tijekom vikenda, izjavio je u ponedjeljak jedan dužnosnik ministarstva vanjskih poslova u Tokyu.

Saudijski čelnik al Qaide, Abdulaziz al-Muqrin, snimio je izjavu na audio kasetu, koje je prenesena na web stranici islamista, a u kojoj se kaže da su islamisti ubili jednog Japanca.

Međutim, japanski je dužnosnik rekao da su provjere ministarstva pokazale da nije bilo japanskih žrtava u incidentima u Saudijskoj Arabiji, uključujući napad u gradu Khobaru u kojem su ubijene 22 osobe.

"Mi mislimo da je ta izjava ili neka vrsta političke poruke ili je možda jedna od žrtava - ubijeno je nekoliko Filipinaca - zamijenjena za Japanca", kazao je dužnosnik

SAMAWA

Bomba sakrivena u kombiju detonirana je dok se nizozemska ophodnja približavala tom vozilu u iračkom gradu Samawi u ponedjeljak, ali nije bilo žrtava, izjavili su nizozemski vojnici.

Nizozemske snage zadužene su za sigurnost u Samawi, a oko 550 japanskih vojniksa također je raspoređeno u tom gradu, 270 kilometara južno od Bagdada.

Japanska novinska agencija Kyodo javila je da je došlo do eksplozije u blizini japanske baze.

RIM

Američkog predsjednika Georga W. Busa često pogrešno shvaćaju oni koji ga osobno ne poznaju i nisu svjesni njegove osjećajne strane, kazao je u nedjelju talijanski premijer Silvio Berlusconi televizijskoj postaji RAI 3.

"Normalan je čovjek, potpuno otvoren svačijim osjećajima. On je obiteljski čovjek, suprug i otac dvoje djece, koje jako voli" izjavio je Berlusconi, koji se prikazuje kao najbliži Bushov europski saveznik nakon britanskog premijera Blaira.

"On ima vrlo duboke osjećaje, posebno za američke žrtve (u Iraku), njegova bol je duboka", rekao je talijanski premijer. U televizijskom nastupu, uoči skorog Bushovog posjeta Italiji, Berlusconi je branio američku vojnu akciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙