FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 5. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 9.30 sati: Američki ministar brane Donald Rumsfeld u subotu je od Azijezatražio da se jače uključi u rat protiv terorizma, zauzvrat obećavšisnažnije sigurnosne veze i vojnu potporu Washingtona. Sjedinjene Države i Velika Britanija dale su upetak Vijeću sigurnosti UN-a novu verziju nacrta rezolucije oprijenosu suverenosti na Irak 30. lipnja kojom se daju ovlastiprivremenoj iračkoj vladi da zatraži da multinacionalne snagepredvođene SAD-om napuste zemlju. Saudijska policija i muslimanski militanti sukobili su sevatrenim oružjem u subotu u gradu Džedi, nakon čega su militantipobjegli, a potjera za njima još je u tijeku, objavljeno je izsigurnosnih izvora. Dvojica naoružanih muškaraca odjeveni kao svećenici ubili su trii ranili još dvije osobe u mafijaškom obračunu u glavnom graduBugarske, izvijestila je policija. Ubojice su nosile odjećupravoslavnih svećenika, a njihova meta je bila osoba povezana sorganiziranim kriminalom i još dvojica muškaraca u kafiću šopingcentra u bogataškom predgrađu Sofije. Ubojice su nakon egzekucijepobjegle.
ZAGREB, 5. lipnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 9.30 sati:

SINGAPUR

Američki ministar brane Donald Rumsfeld u subotu je od Azije zatražio da se jače uključi u rat protiv terorizma, zauzvrat obećavši snažnije sigurnosne veze i vojnu potporu Washingtona.

U govoru na sastanku ministara obrane azijskih zemalja u Singapuru, Rumsfeld je gotovo izrijekom zatražio da te zemlje u Irak pošalju svoje vojnike, koristeći formulaciju kako svaka zemlja mora odabrati vlastitu razinu suradnje. Zanijekao je da SAD prisiljavaju svoje azijske saveznike na pružanje potpore koaliciji u Iraku unatoč oštrom otporu njihovih naroda.

WASHINGTON/NEW YORK

Sjedinjene Države i Velika Britanija dale su u petak Vijeću sigurnosti UN-a novu verziju nacrta rezolucije o prijenosu suverenosti na Irak 30. lipnja kojom se daju ovlasti privremenoj iračkoj vladi da zatraži da multinacionalne snage predvođene SAD-om napuste zemlju.

Revidirana verzija nacrta rezolucije navodi da će mandat multinacionalnih snaga prestati na kraju 2005. kada nova, na izborima izabrana, iračka vlada treba preuzeti vlast ili ranije ukoliko to zatraži suverena iračka vlada.

Nacrt ukazuje da će iračka privremena vlada, koja treba preuzeti vlast od američkih okupacijskih vlasti 30. lipnja, imati ovlasti zatražiti da multinacionalne snage napuste Irak.

Američki ustupci u nacrtu rezolucije vide se kao dio nastojanja SAD-a da udovolji članicama Vijeća sigurnosti koje su tražile stvarnu suverenost nove iračke privremene vlade kako bi u narednim danima dokument bio izglasan.

DŽEDA

Saudijska policija i muslimanski militanti sukobili su se vatrenim oružjem u subotu u gradu Džedi, nakon čega su militanti pobjegli, a potjera za njima još je u tijeku, objavljeno je iz sigurnosnih izvora.

Do pucnjave između policije i militanata u jurećim automobilima došlo je nepunih tjedan dana nakon što je al-Qaida u napadu u gradu Kobaru ubila 22 ljudi.

"Policija je krenula za militantima, ali su uspjeli pobjeći. Potjera je i dalje u tijeku", rekao je jedan izvor.

SOFIJA

Dvojica naoružanih muškaraca odjeveni kao svećenici ubili su tri i ranili još dvije osobe u mafijaškom obračunu u glavnom gradu Bugarske, izvijestila je policija. Ubojice su nosile odjeću pravoslavnih svećenika, a njihova meta je bila osoba povezana s organiziranim kriminalom i još dvojica muškaraca u kafiću šoping centra u bogataškom predgrađu Sofije. Ubojice su nakon egzekucije pobjegle.

U policiji tvrde da je riječ o obračunu bandi koje se bave preprodajom droga.

Za povećan broj ubojstava u mafijaškom stilu posljednjih godina bugarska policija optužuje kriminalne skupine koje se bore za prevlast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙