FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET U 9.30 SATI

ZAGREB, 27. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati: Radikalni šijitski vođa Moqtad al-Sadr povlači iz svetoggrada Najafa svoje borce kako bi se okončala opsada grada i krvavisukobi s koalicijskim snagama, priopćio je u četvrtak savjetnik zairačku nacionalnu sigurnost, dodavši da su zapovjednici Sadrovemilicije potvrdili da su dobili naredbe da se povuku do podneva. Tri američka marinca ubijena su u srijedu u nemirnoj
ZAGREB, 27. svibnja 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

NAJAF/BAGDAD

Radikalni šijitski vođa Moqtad al-Sadr povlači iz svetog grada Najafa svoje borce kako bi se okončala opsada grada i krvavi sukobi s koalicijskim snagama, priopćio je u četvrtak savjetnik za iračku nacionalnu sigurnost, dodavši da su zapovjednici Sadrove milicije potvrdili da su dobili naredbe da se povuku do podneva.

Mowaffaq al-Rubaie je rekao je da je vjerski vođa za uzvrat zatražio odbacivanje optužbe za ubojstvo zbog koje ga službeno traže koalicijske snage. Al-Sadr je, prema izjavi na koju se poziva al-Rubaie, pristao na okončanje oružanih sukoba, evakuaciju vladinih zgrada i povlačenje svih boraca Vojske Mehdi.

Također je pozvao na pregovore s cjelokupnom šijitskom zajednicom - čiji mu se čelnici oštro suprotstavljaju - oko sudbine svoje oružane milicije.

BAGDAD

Tri američka marinca ubijena su u srijedu u nemirnoj provinciji al-Anbar zapadno od Bagdada, priopćila je u četvrtak američka vojska.

U spomenutoj provinciji nalaze se gradovi Falluja i Ramadi.

Od početka invazije u ožujku prošle godine, u Iraku je poginulo 586 američkih vojnika.

CANBERRA

Australska konzervativna vlada predložila je u četvrtak zakone kojima bi zabranila istospolne brakove, a istospolnim parovima bi se također zabranilo usvajanje djece iz prekomorskih zemalja.

Premijer John Howard je priopćio da njegova vlada namjerava od parlamenta zatražiti da usvoji promjene Zakona o braku i regulira ga kao zajednicu muškarca i žene, kako bi se spriječila vjenčanja istospolnih parova.

Trenutno australski Zakon o braku ne definira bračnu zajednicu.

PORT-AU-PRINCE

Broj žrtava velikog nevremena na otoku Hispanola, koji dijele Dominikanska Republika i Haiti sve je veći. Prema posljednjim podacima poginulo je gotovo 2.000 osoba.

Najteža situacija je u gradu Mapou na Haitiju gdje je smrtno stradalo više od 1.000 osoba. Ulice ovog siromašnog gradića prekrila je vodena bujica, te mulj i blato, a komunikacije su prekinute.

Nakon višednevnih kiša vode nekoliko rijeka su se izlile po nastanjenim četvrtima, a na unesrećenom području živi veliki broj imigranata i siromašnih ljudi.

Europska unija (EU) pripremila je skoro dva milijuna eura pomoći stradalima, dok je Japan poslao prvu pomoć vrijednu 100.000 dolara. SAD će također, osim spasilačkih ekipa, poslati i novac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙