FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NJUJORŠKI DOW JONES INDEKS NA NAJVIŠOJ RAZINI OD SREDINE TRAVNJA

NEW YORK, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rast cijena dionica naameričkim tržištima u srijedu je podigao vrijednosti indeksa Dow Jonesi Standard & Poor's na najviše razine pri zatvaranju u posljednja višeod dva mjeseca, dok je tehnološkim sektorom dominiralo jačanje dionicaproizvođača mrežne opreme.
NEW YORK, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rast cijena dionica na američkim tržištima u srijedu je podigao vrijednosti indeksa Dow Jones i Standard & Poor's na najviše razine pri zatvaranju u posljednja više od dva mjeseca, dok je tehnološkim sektorom dominiralo jačanje dionica proizvođača mrežne opreme.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je tako za 0,81 posto, na 10.479 bodova - najvišu razinu na zatvaranju od sredine travnja. Tehnološki Nasdaq skočio je još i više, i to za 1,35 posto, dosegnuvši 2.020 bodova.

"Planovi golemih tehnoloških ulaganja, koje su najavili Sprint Corp. i SBC Communications, potaknuli su veće kupovine dionica vezane uz sektor telekomunikacija", kazao je analitičar u J.P. Morgan Bank, Jack Caffrey.

Dobrom raspoloženju ulagača i popuštanju nervoze na Wall Streetu pridonio je pad cijena nafte na svjetskom tržištu, nakon objave podatka o neočekivano velikom porastu američkih zaliha sirove nafte. Trgovina dionica, kažu analitičari, bila je prilično aktivna, kako su se fondovi, ohrabreni najnovijom stabilnošću na tržištu, odlučili poduzeti veće kupovine.

Po dobitcima su se najviše isticale dionice proizvođača mrežne opreme, predvođene Juniperom i Cienom, na nadama da bi mogli profitirati od najavljenih planova SBC Communicationsa da će u idućih pet godina na proširenje mreža od optičkih vlakana uložiti od četiri do šest milijardi američkih dolara. Dionice Junipera skočile su stoga za 12 posto, a one Ciene 13 posto.

Istodobno, Sprint Corp. je najavio da će u razvoj usluga brzog bežičnog prijenosa podataka uložiti oko milijardu dolara, i to većinom u idućoj godini.

Na europskim burzama dionice su također ojačale, predvođene francuskim proizvođačem telekom opreme Alcatel uslijed najavljenih planova SBC-a, te onima francuske inženjerske tvrtke Alstom, nakon postizanja sporazuma s bankama glede dugova krucijalnog za plan spašavanja kompanije u cilju izbjegavanja njezine propasti. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,41 posto, na 4.486 bodova. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti 0,43 posto, dosegnuvši 3.945 bodova.

(Hina)xvmo yvmo

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙