FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INDEKS DOW JONES SKOČIO ZA GOTOVO JEDAN POSTO

NEW YORK, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene blue-chip dionicana američkim su burzama u četvrtak osjetno porasle, budući su seulagači odlučivali na veće kupovine dionica ohrabreni padom cijenanafte ispod 40 dolara, što je umanjilo zabrinutosti glede učinakavisokih energetskih troškova na gospodarstvo.
NEW YORK, 28. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene blue-chip dionica na američkim su burzama u četvrtak osjetno porasle, budući su se ulagači odlučivali na veće kupovine dionica ohrabreni padom cijena nafte ispod 40 dolara, što je umanjilo zabrinutosti glede učinaka visokih energetskih troškova na gospodarstvo.

Njujorški Dow Jones skočio je za 0,94 posto, dosegnuvši 10.205 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,42 posto, na 1.984 bodova, nastavivši rast peti dan za redom.

"Uočavamo da nekim ekonomski-senzitivnim dionicama ide prilično dobro, poput onih industrijskih tvrtki i nekih tehnoloških, tako da se čini da moguće raste povjerenje u održivost gospodarskog rasta", kazao je Jim Luke iz BB&T Asset Managementa u Raleighu, u Sjevernoj Karolini. "Činjenica da su cijene nafte smanjene i da se izgleda stabiliziraju također pridonosi jačanju optimizma".

Dobrom raspoloženju ulagača doprinio je i jučer objavljen revidirani podatak o rastu američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju, koji je pokazao brži rast od ranije predviđenog. Američki bruto domaći proizvod u tome je razdoblju, naime, uvećan 4,4 posto na godišnjoj razini, iznad ranije procijenjenih 4,2 posto.

Među najvećim dobitnicima našla se dionica Boeinga, ojačavši 3,2 posto, nakon što je objavljeno da bi 23,5 milijardi dolara vrijedan ugovor s američkim zrakoplovstvom još mogao biti postignut.

No, na strani gubitnika izdvajaju se dionice energetskih kompanija, u prosjeku potonuvši za 1,1 posto, uslijed pada cijena nafte za više od jednog dolara zbog naznaka da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra veliko povećanje proizvodnje.

Na europskim burzama optimizam ulagača podigle su vijesti o padu cijena nafte, kao i dobri poslovni rezultati Vivendija, ohrabrivši ih na kupovine dionica. Londonski Ftse indeks ojačao je stoga za 0,34 posto, dosegnuvši 4.453 boda. Frankfurtski DAX ojačao je još i više, i to oko 1,2 posto, na 3.913 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙