FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE AMERIČKIH DIONICA NA NAJVIŠIM RAZINAMA U ZADNJIH MJESEC DANA

NEW YORK, 8. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dobri gospodarskipokazatelji te cijene nafte koje su se stabilizirale ispod 40 dolarapo barelu u ponedjeljak su na američkim burzama potaknule skok cijenablue-chip dionica na najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.
NEW YORK, 8. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dobri gospodarski pokazatelji te cijene nafte koje su se stabilizirale ispod 40 dolara po barelu u ponedjeljak su na američkim burzama potaknule skok cijena blue-chip dionica na najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 1,5 posto, na 10.391 bod. Tehnološki Nasdaq ojačao je za više od dva posto, dosegnuvši 2.020 bodova.

Ulagače su na kupovine dionica ohrabrili prošloga tjedna objavljeni podaci o snažnom rastu nezaposlenosti u SAD-u u svibnju te pad cijena nafte. Najviše su na dobitku bile tehnološke dionice, jer se ulagači klade da će te kompanije biti među prvima koje će osjetiti koristi od gospodarskog oporavka.

"U gospodarskom oporavku većina ulagača kupovat će ciklične dionice, poput industrijskih te proizvođača sirovina i tehnoloških kompanija", izjavio je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu.

Raspoloženje je bilo dobro, ističu trgovci, jer se Wall Street prisjetio gospodarskog rasta u vrijeme kad je Ronald Reagan bio predsjednik države, što je pojačalo optimizam među ulagačima. "Rastu cijena pripomogla je i nostalgija. Ljudi su se prisjetili Reaganovih godina, što im je ponovno dalo osjećaj da je sve u redu", ocijenio je raspoloženje na tržištu John Davidson, predsjednik Partner Re Asset managementa.

Trgovina je bila skromna zbog kraćeg radnog tjedna. Američke burze neće u petak raditi, jer je proglašen dana žalosti u povodu Reaganove smrti.

Među najvećim dobitnicama bila je dionica Cisco Systemsa, koja je ojačala gotovo pet posto, povukavši cijeli sektor za sobom. U prosjeku su cijene dionica proizvođača telekom opreme porasle četiri posto.

Europski burzovni indeksi jučerašnje poslovanje završili su na najvišim razinama u zadnjih pet tjedana, pri čemu su najviše profitirale tehnološke dionice, senzitivne na gospodarski oporavak, kako su ulagači postali optimistični nakon pada cijena nafte i rasta korporativnih dobiti. Londonski Ftse indeks porastao je 0,84 posto, na 4.491 bod. Frankfurtski DAX skočio je 1,4 posto, na 4.017 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙