FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OLAKŠANJE NA AMERIČKIM BURZAMA ZBOG PADA CIJENA NAFTE

NEW YORK, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - S olakšanjem zbognastavljenog pada cijena nafte te smanjenim zabrinutostima da ćevisoki troškovi energenata negativno utjecati na gospodarski rast,ulagači su u utorak na američkim burzama podigli vrijednosti burzovnihindeksa na nove najviše razine u proteklih četiri tjedna.
NEW YORK, 9. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - S olakšanjem zbog nastavljenog pada cijena nafte te smanjenim zabrinutostima da će visoki troškovi energenata negativno utjecati na gospodarski rast, ulagači su u utorak na američkim burzama podigli vrijednosti burzovnih indeksa na nove najviše razine u proteklih četiri tjedna.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 0,4 posto, na 10.432 boda. Tehnološki Nasdaq poskočio je 0,14 posto, na 2.023 boda.

U dobicima su predvodile dionice tehnoloških divova IBM-a i Microsofta te proizvođača robe široke potrošnje Procter&Gamblea. No, građevinske kompanije su bilježile pad cijena dionica nakon što je jedna od njih, Dominium Homes, procijenila da će u ovom tromjesečju prodaja kuća biti manja nego u istom razdoblju lani zbog najave rasta kamatnih stopa.

Olakšanje na tržištima potaknuo je pad cijena sirove nafte na američkim tržištima na 37 dolara po barelu, što je znatno ispod rekordnih 42 dolara, zabilježenih početkom lipnja.

Trgovina je bila vrlo slaba zbog kraćeg radnog tjedna. U petak američke burze neće raditi zbog Dana žalosti u povodu smrti bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana.

Raspoloženje ulagača malo su pokvarile izjave predsjednika američke središnje banke Alana Greenspana, koji je na konferenciji bankara u Londonu izjavio da će Fed učiniti sve što je potrebno da održi inflaciju niskom. "Tržište je bilo u nedoumici koliko će Fed biti agresivan u podizanju kamatnih stopa, a sada je jasno da će ono biti brže nego su ulagači pretpostavljali" izjavio je Rick Meckler, predsjednik LibertyView Capital Managementa.

I na europskim burzama jučer su burzovni indeksi ojačali, predvođeni ponajprije rastom cijena dionica njemačke softverske kompanije SAP. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,3 posto, na 4.504 boda. Frankfurtski DAX porastao je za 0,03 posto, na 4.018 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙