FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ULAGAČE MUČE CIJENE NAFTE I RAST INFLACIJE U SAD-U

NEW YORK, 18. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rast cijena sirove nafte iskok proizvođačkih cijena u svibnju zasjenili su dobre američkegospodarske pokazatelje, zbog čega su cijene blue-chip dionica učetvrtak na američkim burzama neznatno pale.
NEW YORK, 18. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rast cijena sirove nafte i skok proizvođačkih cijena u svibnju zasjenili su dobre američke gospodarske pokazatelje, zbog čega su cijene blue-chip dionica u četvrtak na američkim burzama neznatno pale.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se blagih 0,02 posto, na 10.377 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je istodobno 0,7 posto, na 1.983 boda.

Proizvođačke cijene ojačale su u svibnju na godišnjoj razini za 0,8 posto, po najbržoj stopi u zadnjih 12 mjeseci, premašivši ujedno očekivanja Wall Streeta. Istodobno, smanjen je broj novih nezaposlenih u proteklome tjednu, dok je indeks vodećih ekonomskih pokazatelja porastao u svibnju za 0,5 posto, na 116,5, što su novi dokazi snage oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva i vjerojatnog zaoštravanja monetarne politike.

"Indeks proizvođačkih cijena premašio je očekivanja. Uzrokovao je zabrinutosti oko mogućeg podizanja američkih kamatnih stopa za pola umjesto četvrtinu postotnog boda 30. lipnja na zasjedanju Fed-a", kazao je Jeffrey Saut, strateg pri Raymond James Financialu.

Ulagače muče i cijene sirove nafte, koje su ponovno ojačale zbog neizvjesnosti u pogledu iračkog izvoza, prekinutog ranije ovoga tjedna zbog napada na iračku naftnu infrastrukturu.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica tehnološke kompanije Cisco Systemsa, koja je povukla naniže i cijene dionice ostalih pripadnika toga sektora, u prosjeku dva posto.

Na europskim burzama cijene dionica gotovo se i nisu jučer mijenjale, budući prevladava oprez na tržištu pred očekivano podizanje kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks porastao je svega 0,05 posto, na 4.493 boda. Frankfurtski DAX spustio se 0,4 posto, na 3.985 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙