FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UMJEREN RAST INFLACIJE U SAD-U POTAKNUO KUPOVINE DIONICA

NEW YORK, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Umjereni porast inflacije uSAD-u u utorak je ulagačima na američkim burzama pružio olakšanje upogledu mogućeg agresivnog rasta američkih kamatnih stopa, pa su seodlučili na kupovine dionica.
NEW YORK, 16. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Umjereni porast inflacije u SAD-u u utorak je ulagačima na američkim burzama pružio olakšanje u pogledu mogućeg agresivnog rasta američkih kamatnih stopa, pa su se odlučili na kupovine dionica.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je 0,7 posto, na 10.403 boda. Tehnološki Nasdaq indeks istodobno je ojačao za 1,7 posto, na 2.004 boda, potaknut skokom cijena dionica softverske kompanije Oraclea u očekivanju da će mu tromjesečno poslovno izvješće biti odlično.

Uoči početka burzovnog poslovanja američka vlada objavila je podatak o porastu inflacije u svibnju za 0,6 posto. Iako je to nešto iznad procjena analitičara, koje su se kretale oko 0,4 posto, osnovna stopa inflacije, koja ne uključuje oscilacijama sklone cijene hrane i energije, porasla je za svega 0,2 posto.

Umjereni skok inflacije bilo je veliko olakšanje za financijska tržišta, zabrinuta da će američka središnja banka biti prisiljena agresivno povećavati kamatne stope kako bi održala inflatorne pritiske pod kontrolom.

"Tržište sada očekuje da Fed poduzme malo povećanje kamatnih stopa, u svakom slučaju ništa drastično", rekao je James Luke, direktor pri BB&T Asset Managementu.

U svom govoru pred senatskim odborom za bankarstvo čelnik Feda Alan Greenspan ponovio je da će rast kamatnih stopa vjerojatno biti postupan. Tržišta očekuju da njihovo povećanje na idućem zasjedanju Feda dosegne četvrtinu postotnog boda.

Među većim dobitnicama bila je dionica zrakoplovnog konzorcija Boeinga, poskupjevši 0,9 posto po objavi da je dobio ugovor vrijedan četiri milijarde dolara od američke mornarice za proizvodnju podmornica. Ojačale su i dionice proizvođača čelika, u prosjeku za 4,7 posto, budući je najveći američki proizvođač, Nucor Corp. podigao svoje procjene poslovnih rezultata za drugo tromjesečje.

I na europskim burzama cijene dionica su jučer ojačale kako se smanjila zabrinutost od mogućeg agresivnog porasta američkih kamatnih stopa. Londonski Ftse indeks u takvim je uvjetima porastao 0,6 posto, na 4.458 bodova. Frankfurtski DAX dobio je gotovo jedan posto na vrijednosti, te iznosi 3.987 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙