FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPREZ ULAGAČA PRED KLJUČNE PODATKE SPUSTIO CIJENE AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 4. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ulagači, oprezni pred objavuprocjena poslovanja tehnološkog lidera Intela te ključnog podatka ozaposlenosti u SAD-u, u četvrtak su svojim prodajama spustili cijenevećine blue-chip dionica, unatoč pozitivnim vijestima u vezi cijenanafte i prometu u maloprodaji.
NEW YORK, 4. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Ulagači, oprezni pred objavu procjena poslovanja tehnološkog lidera Intela te ključnog podatka o zaposlenosti u SAD-u, u četvrtak su svojim prodajama spustili cijene većine blue-chip dionica, unatoč pozitivnim vijestima u vezi cijena nafte i prometu u maloprodaji.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,7 posto, na 10.195 bodova. Tehnološki Nasdaq istodobno je oslabio 1,4 posto, na 1.960 bodova.

Trgovina je bila oprezna pred objavu procjena poslovanja iz Intela, vodećeg svjetskog proizvođača čipova, što je spustilo cijene samo njegovih dionica za dva posto. Međutim, nakon završetka burzovnog poslovanja Intel je objavio pozitivne procjene, najavivši da će mu poslovni rezultati u drugom ovogodišnjem tromjesečju biti na gornjoj granici predviđanja analitičara zbog bolje od očekivane izvedbe u dijelu poslovanja s komunikacijskim tehnologijama, te su u elektroničkoj trgovini tijekom noći cijene njegovih dionica ojačale.

Većina ulagača s nestrpljenjem očekuje današnje podatke o zaposlenosti u SAD-u u svibnju. "Svi čekaju objavu podatka o zaposlenosti. Trenutno ništa drugo nije previše bitno", ocijenio je Edgar Peters pri PanAgora Asset Managementa.

Cijene nafte, koje su već nekoliko tjedna u žiži pozornosti zbog njihova negativna utjecaja na gospodarski rast, u četvrtak su pale na 39,15 dolara po barelu na američkom tržištu nakon odluke OPEC-a da poveća proizvodne kvote za osam posto.

Među većim gubitnicama bile su dionice proizvođača građevinskih strojeva Caterpillara, proizvođača robe široke potrošnje Procter&Gamblea te vodećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe. Istodobno, svjetla točka bila je dionica Wal-Marta, koja je ojačala budući je taj najveći svjetski maloprodajni lanac izvijestio o povećanju prometa u svibnju za gotovo šest posto.

Na europskim burzama cijene dionica jučer su porasle, kako je popustila zabrinutost zbog rastućih cijena nafte. Londonski Ftse indeks poskočio je 0,3 posto, na 4.435 bodova. Frankfurtski DAX dobio je 0,7 posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.917 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙