FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MALE OSCILACIJE CIJENA AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama cijenedionica u srijedu gotovo da se i nisu mijenjale, kako su dobripokazatelji naglasili snažan rast gospodarstva te pomogli smanjitizabrinutosti zbog oslabljene ponude nafte na svjetskom tržištu nakonnapada na iračke naftovode.
NEW YORK, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Na američkim burzama cijene dionica u srijedu gotovo da se i nisu mijenjale, kako su dobri pokazatelji naglasili snažan rast gospodarstva te pomogli smanjiti zabrinutosti zbog oslabljene ponude nafte na svjetskom tržištu nakon napada na iračke naftovode.

Njujorški Dow Jones indeks gotovo se i nije mijenjao, ostavši na 10.379 bodova. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,13 posto, na 1.998 bodova.

Podršku jačanju cijena blue-chip dionica dale su one naftnih kompanija, predvođene Exxon Mobilom, kako su cijene nafte ponovno ojačale uslijed napada na iračku naftnu infrastrukturu, što je ponovno zagušilo irački izvoz. U prosjeku su cijene tih dionica porasle 1,8 posto.

Od novih gospodarskih pokazatelja, jučer je pozornost tržišta privukao broj izdanih novih građevinskih dozvola za gradnju kuća u svibnju, koji je smanjen svega 0,7 posto, na 2,08 milijuna. To je premašilo očekivanja i pokazalo da potražnju nisu usporile ni najave podizanja kamatnih stopa. Industrijska proizvodnja, pak, porasla je po najvišoj mjesečnoj stopi u zadnjih šest godina - za 1,1 posto.

"Podaci o novim građevinskim dozvolama, koji jačaju uvjerenje da će se boom na tržištu nekretnina nastaviti, i industrijskoj proizvodnji vrlo su snažni. To je dalo tržištu pozitivan ton", ocijenio je tržišno raspoloženje Paul Cherney, analitičar pri S&P MarketScopeu.

Ipak, geopolitičke zabrinutosti i nadalje zasjenjuju te snažne podatke, nakon napada na iračke naftovode, koji su prekinuli irački izvoz. "Situacija s naftom i Irakom nastavlja pritiskati sve. Napad na iračku naftnu infrastrukturu negativan je za tržište u cjelini", kazao je Edgar Peters iz PanAgora Asset Managementa.

Popuštanje zabrinutosti oko snažnog zaoštravanja američke monetarne politike na europskim je burzama jučer potaknulo nove kupovine dionica, što je rezultiralo skokom burzovnih indeksa na najviše razine u zadnjih šest tjedana. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,7 posto, na 4.491 bod. Frankfurtski DAX skočio je 0,4 posto, na 4.003 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙