FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PAD CIJENA NAFTE POTAKNUO KUPOVINE AMERIČKIH DIONICA

NEW YORK, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena sirovenafte potaknulo je u utorak na američkim burzama snažne kupovinedionica, pri čemu su burzovni indeksi ostvarili najveće dnevne skokovesvoje vrijednosti u zadnjih otprilike dva mjeseca.
NEW YORK, 26. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena sirove nafte potaknulo je u utorak na američkim burzama snažne kupovine dionica, pri čemu su burzovni indeksi ostvarili najveće dnevne skokove svoje vrijednosti u zadnjih otprilike dva mjeseca.

Njujorški Dow Jones indeks skočio je čak 1,6 posto, na 10.117 bodova, najvišu razinu od 6. svibnja. Tehnološki Nasdaq ojačao je 2,2 posto, na 1.964 bodova, najviše od kraja travnja.

Cijene sirove nafte na njujorškom tržištu spustile su se jučer, jer trgovci očekuju da će današnje izvješće o američkim zalihama goriva pokazati njihov rast.

"Pad cijena nafte očito pomaže", rekao je John O'Donoghue, pri Credit Suisse First Bostonu. "Niže cijene nafte snažan su katalizator, a zajedno s činjenicom da je indeks S&P probio razinu od 1.100 bodova, sve upućuje na trend uzleta cijena".

Trgovci najnoviji oporavak cijena pripisuju kratkoročnom pokrivanju pozicija, do kojeg dolazi zato što su investitori prodavali pozajmljene dionice u nadi da će ih kupiti kasnije po nižoj cijeni. Sada moraju kupovati kako bi izbjegli gubitke, što potiče rast cijena.

Među vodećim dobitnicama bila je dionica naftnog diva ExxonMobila, koja je ojačala 2,4 posto. Snažnije je porasla i cijena dionica najveće svjetske financijske institucije Citigroup, za 2,5 posto, budući je postignula dogovor s radnicima o novom kolektivnom ugovoru.

No, na europskim burzama jučer su burzovni indeksi završili u minusu, ponajviše zbog pada cijena telekoma. Dionica britanskog operatera Vodafonea izgubila je pet posto na cijeni, budući je kompanija razočarala svojim poslovnim rezultatima za 2003. Među većim gubitnicama bila je i dionica Deutsche Posta, oslabivši tri posto, jer se čini da je ranija pretpostavka ulagača da će javnom ponudom njezinih dionica biti prikupljeno i do šest milijardi eura naprosto previše optimistična. Londonski Ftse indeks spustio se 0,25 posto, na 4.418 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je nešto više od jedan posto, na 3.828 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙