FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOW JONES OSLABIO, TEHNOLOŠKI NASDAQ OJAČAO

NEW YORK, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Slabost u sektoru telekomkompanija uzrokovao je u srijedu na Wall Streetu pad cijena blue-chipdionica, dok su na tehnološkom tržištu ulagači svojim kupovinamapovisili vrijednost Nasdaq indeksa.
NEW YORK, 27. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Slabost u sektoru telekom kompanija uzrokovao je u srijedu na Wall Streetu pad cijena blue-chip dionica, dok su na tehnološkom tržištu ulagači svojim kupovinama povisili vrijednost Nasdaq indeksa.

Njujorški Dow Jones spustio se blagih 0,08 posto, na 10.109 bodova. No, tehnološki Nasdaq ojačao je 0,6 posto, na 1.976 bodova, nastavivši rasti 4. dan uzastopno.

Na pad vrijednosti Dow Jonesa ponajviše je utjecao pad cijena dionica telekom kompanija SBC Communicationsa i Verizon Communicationsa, za 2,3 i 3,0 posto. Posljedica je to najave operatera kablovske televizije Comcasta da planira do 2006. pokrenuti telefonske usluge za 40 milijuna svojih korisnika, što se smatra velikim izazovom za američke nacionalne telefonske kompanije.

Nasuprot tome, dionica Pfizera ojačala je 0,4 posto, pošto je belgijska Omega Pharma objavila da će kupiti njegovih 60 brandova na europskom tržištu za 163 milijuna dolara. Na tehnološkom tržištu najaktivnija bila je dionica tehnološke kompanije TiVo, ojačavši gotovo šest posto, budući je izvijestila o snažnom skoku potražnje za videorekorderima.

Upozorenje američke vlade da teroristička skupina al-Qaeda planira veliki napad na SAD pridodalo je prodaji dionica na Wall Streetu. I cijene nafte su u središtu pozornosti ulagača, kako se barel ponovno približava cijeni od 41 dolara.

Objavljeni su i nešto lošiji gospodarski pokazatelji, i to o padu prodaje novih kuća u SAD-u tijekom travnja te slabijim narudžbama trajnih dobara. "Dan ranije imali smo dobro trgovanje, stoga su danas ulagači uzeli predah kako bi 'prožvakali' lošije gospodarske pokazatelje", kazao je John Caldwell, strateg pri McDonald Financial Groupu.

Dobre vijesti iz najvećeg svjetskog reosiguravatelja MunichRea i Fortisa potaknuli su jučer na europskim burzama skok cijena dionica. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,5 posto, na 4.438 bodova. Frankfurtski DAX dobio je jedan posto na vrijednosti, dosegnuvši 3.867 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙