FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE PORASLE UNATOČ PONOVNOM POKRETANJU IRAČKOG IZVOZA

LONDON, 21. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima porasle, obzirom da pokretanje ograničenogizvoza nafte iz Iraka nakon šestodnevnog prekida izazvanog sabotažamanije uspjelo umanjiti zabrinutosti glede opasnosti od novih napada nanaftnu infrastrukturu.
LONDON, 21. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima porasle, obzirom da pokretanje ograničenog izvoza nafte iz Iraka nakon šestodnevnog prekida izazvanog sabotažama nije uspjelo umanjiti zabrinutosti glede opasnosti od novih napada na naftnu infrastrukturu.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte porasla je za 17 centi, na 38,92 dolara, te je za nekih 3,5 dolara niža od najviše razine u zadnjih 21 godinu zabilježene početkom lipnja. Barel nafte Brent u Londonu poskupio je za 29 centi, na 36,50 dolara.

Iako je Irak danas započeo s izvozom sirove nafte sa svoja dva naftna terminala na jugu zemlje i to u visini jednog milijuna barela dnevno, nakon dovršenih popravaka na naftovodima pogođenim prošlotjednim sabotažama, cijene nafte porasle su na svjetskom tržištu.

Strahovi od daljnjih napada na naftnu infrastrukturu pred primopredaju vlasti Iračanima krajem lipnja ne jenjaju. "Napadi najvjerojatnije neće biti i posljednji", navodi se u priopćenju konzultantske tvrtke PFC Energy, sa sjedištem u Washingtonu.

Kako robustan gospodarski rast potiče najbrži rast potražnje za naftom u zadnjih 24 godina, malo neiskorištenih kapaciteta ostaje u zemljama-proizvođačima nafte kojima bi se nadoknadili manjkovi izazvani neočekivanim prekidima isporuka.

Tržište brine i situacija u Norveškoj, trećem najvećem svjetskom izvozniku nafte, gdje je četverodnevni štrajk radnika naftne industrije smanjio ukupnu proizvodnju te zemlje za oko 315 tisuća barela dnevno ili više od deset posto.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u svojem je današnjem priopćenju objavila da je prosječna cijena barela nafte toga kartela u prošlome tjednu iznosila 34,25 dolara, što je 30 centi manje u usporedbi s tjednom ranije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙