FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PREKID IRAČKOG IZVOZA I ŠTRAJK U NORVEŠKOJ PODIGLI CIJENE NAFTE

LONDON, 18. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suna svjetskim tržištima zabilježile najviše razine u posljednjih 10dana, budući su prekidi u izvozu iračke nafte i štrajk radnika naftneindustrije u Norveškoj potaknuli fondove na špekulativne kupovine.
LONDON, 18. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su na svjetskim tržištima zabilježile najviše razine u posljednjih 10 dana, budući su prekidi u izvozu iračke nafte i štrajk radnika naftne industrije u Norveškoj potaknuli fondove na špekulativne kupovine.

Na tržištu u New Yorku cijena barela sirove nafte porasla je za 24 centi, na 38,70 dolara, nakon jučerašnjeg skoka od 1,14 dolara uslijed vala špekulativnih kupnji fondova. Barel nafte Brent u Londonu poskupio je za 30 centi, dosegnuvši 36,51 dolar - najvišu razinu od 8. lipnja.

Rast cijena izazvali su strahovi glede sigurnosti opskrbe naftom s Bliskog istoka uslijed rastućeg nasilja u Iraku i Saudijskoj Arabiji ovoga tjedna, pri čemu je nakon sabotaža na iračke naftovode zaustavljen izvoz nafte iz Iraka u visini od 1,6 do 1,7 milijuna barela dnevno. Irački naftni dužnosnici kazali su da se nadaju brzom nastavku ograničenih isporuka nafte od nekih 700 tisuća barela dnevno, no popravci na naftovodima i dalje se nastavljaju, kažu ti izvori.

Povrh toga, dodatno su tržišta uznemirile vijesti iz Norveške da je 200 zaposlenika naftne industrije započelo danas sa štrajkom nakon propalih pregovora o plaćama, prisilivši tamošnje naftne kompanije da smanje proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, odnosno 13 posto, u tom trećem najvećem svjetskom izvozniku.

"S iračkim naftovodima i ovim štrajkom u Norveškoj, nemamo mnogo zaštite u ovome trenutku na tržištima", kazao je jedan trgovac s međunarodnog tržišta u Londonu. "Koliko još barela nafte može Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) nadoknaditi?".

Trgovci strahuju i od mogućih napada na naftnu infrastrukturu Saudijske Arabije, vodećeg svjetskog izvoznika, koju je ove godine pogodio val nasilja militanata s ciljem rušenja vladajuće kraljevske obitelji i protjerivanja zapadnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙