FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

REZOLUCIJA IAEA-E KRITIZIRA IRANSKE PROPUSTE; IRAN REZOLUCIJU OCJENJUJE "POLITIČKOM" ODLUKOM

BEČ, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomskuenergiju (IAEA) usvojila je u petak konsenzusom rezoluciju kojomkritizira propuste Irana u izjavama o njegovom nuklearnom programu,dok ju je iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi ocijenio"političkom" odlukom, istaknuvši da njegova država neće višeprihvaćati nikakve nove prisile, javlja agencija France Pressepozivajući se na izvore u Beču i Teheranu.
BEČ, 18. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) usvojila je u petak konsenzusom rezoluciju kojom kritizira propuste Irana u izjavama o njegovom nuklearnom programu, dok ju je iranski ministar vanjskih poslova Kamal Harazi ocijenio "političkom" odlukom, istaknuvši da njegova država neće više prihvaćati nikakve nove prisile, javlja agencija France Presse pozivajući se na izvore u Beču i Teheranu.

Rezolucija koju su sastavile Francuska, Njemačka i Velika Britanija u suradnji sa Sjedinjenim Državama traži od Teherana veću suradnju s IAEA-om kako bi joj se omogućilo okončanje 15-mjesečne istrage o iranskim nuklearnim aktivnostima.

"IAEA nije obavila isključivo tehnički posao, djelovala je pod pritiskom određenih političkih krugova, posebice američkih", rekao je Harazi.

Harazi je međutim najavio nastavak suradnje Irana s IAEA-om, koja ima sjedište u Beču. "Radit ćemo u okviru međunarodnih obveza", kazao je Harazi, istaknuvši ipak da Iran više neće prihvaćati nove obveze.

"Rezolucija IAEA-e je dosta udaljena od stvarnosti na terenu i izvješća o nuklearnim aktivnostima Teherana kojeg je agencija objavila početkom mjeseca", ocijenio je Amir Husein Zamanina, visoki dužnosnik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Sadržaj i ton, ako im se doda labavo stajalište u odnosu na činjenice, pokazuje izvor političke želje da se proces izbaci iz tračnica", dodao je, podsjetivši kako Iran nuklearnu tehnologiju želi posjedovati samo radi miroljubive upotrebe.

Iranski predstavnik pri IAEA-i ocijenio je međutim za državnu televiziju da je rezolucija usvojena u petak "pozitivnija" od prijašnjih jer ne "sadrži nikakvu prijetnju ni osudu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙