FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA PRIZNALA GREŠKU U IZVJEŠĆU O IRANU

BEČ, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za atomskuenergiju (IAEA) u utorak je priznala kako je ovog mjeseca netočnoizvijestila da je Iran skrivao informacije o uvozu dijelova zapostrojenja koja bi mogla poslužiti kao oružje.
BEČ, 17. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u utorak je priznala kako je ovog mjeseca netočno izvijestila da je Iran skrivao informacije o uvozu dijelova za postrojenja koja bi mogla poslužiti kao oružje.

Moguće je da Iran sad to priznanje iskoristi kako bi pod sumnju stavio cjelokupnu istragu IAEA-e o nuklearnom programu koji Teheran naziva mirnodopskim, za razliku od Amerikanaca koji tvrde da Iran njime želi razviti atomsko oružje.

"Iran ovo može iskoristiti kako bi pod sumnju stavio sve što je IAEA rekla o njegovom nuklearnom programu", rekao je jedan visoki diplomat.

IAEA e u izvješću početkom mjeseca ustvrdila kako je Iran prijavio uvoz dijelova za napredne centrifuge P-2 tek u travnju, ali su Iranci pokazali vrpcu sa snimljenim razgovorom iz koje se vidi kako su oni agenciju o tome verbalno obavijestili još u siječnju.

"Inspektori agencije nisu pronašli tu usmenu izjavu i zato ona nije spomenuta" u posljednjem izvješću o Iranu, objavljenom 1. lipnja, stoji u izjavi višeg inspektora IAEA-e Pierrea Goldschmidta.

"To pokazuje da je agencija činila greške u izvješćivanju o Iranu", izjavio je diplomat jedne zemlje koja sudjeluje u Upravnom odboru IAEA-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙