FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVIJET U 12,30

ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do12,30 sati.
ZAGREB, 16. lipnja 2004.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Slovačka podržava ulazak Hrvatske u EU i NATO i spremna joj je na tom putu pomoći svojim iskustvom, izjavio je u srijedu u Zagrebu predsjednik slovačkog parlamenta Pavol Hrušovski nakon sastanka sa svojim domaćinom, predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

Hrušovski i Šeks razgovarali su o najvažnijim međunarodnim pitanjima te međuparlamentarnoj suradnji između dviju zemalja.

"Izrazio sam potporu ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza i EU", rekao je Hrušovski novinarima nakon sastanka.

Šeks je slovačkom kolegi čestitao na ulasku njegove zemlje u punopravno članstvo EU i NATO i zahvalio na iskazanoj potpori.

Na sastanku je istaknuta važnost nastavka međuparlamentarne suradnje između dviju zemalja. "Suradnja s Narodnim vijećem Slovačke omogućit će Hrvatskom saboru korištenje slovačkih iskustava vezanih za legislativu u približavanju EU i NATO-u", rekao je Šeks.

Predsjednik slovačkog parlamenta Pavol Hrušovski sastat će se tijekom dana i s predsjednikom hrvatske Vlade Ivom Sanaderom a primit će ga i predsjednik RH Stjepan Mesić.

BEOGRAD

Suđenje optuženima za ubojstvo premijera Zorana Đinđića pred Specijalnim sudom za borbu protiv organiziranog kriminala u srijedu je odgođeno, jer se prvooptuženi Milorad Ulemek (Luković) Legija, koji je trebao nastaviti s iznošenjem svoje obrane, požalio da je bolestan i da ima povišenu temperaturu te je nastavak suđenja zakazan za četvrtak.

Prvooptuženi Ulemek svoju je obranu počeo iznositi u ponedjeljak te je porekao sve navode optužnice koji ga terete za organizaciju atentata na premijera Đinđića 12. ožujka prošle godine. Ulemek je izjavio da nitko od pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) MUP-a Srbije, kojoj je bio zapovjednik, nije sudjelovao u atentatu, te je tvrdio da se cijelo vrijeme provedeno u bijegu, 14 mjeseci, skrivao u svojoj vlastitoj kući u Beogradu.

BAGDAD

Jedan od stratega američke invazije na Irak, zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz u srijedu je doputovao u Bagdad gdje će se sastati s čelnicima koalicije, izvijestili su službeni izvori.

"Wolfowitz je doputovao na konzultacije s dužnosnicima koalicije o sigurnosnim pitanjima", rekao je za France presse dužnosnik koalicije koji je želio ostati anoniman. Posljednji je put Wolfowitz u posjetu Iraku bio u veljači.

NAJAF

Vođa radikalnih šijita Moqtada al Sadr pozvao je u srijedu svoje pristaše i borce koji nisu iz pokrajine Najaf da je napuste te da se "vrate svojim domovima i dužnostima". "Članovi Armije Mehdi, koji su pristali na žrtvovanje, pozvani su da se vrate svojim domovima i svojim dužnostima", kaže se u kratkome priopćenju Al-Sadra, objavljenom u svetom šijitskom gradu Najafu.

U pismu objavljenom 27. svibnja nakon kojega je dogovoreno primirje s američkim vojnim snagama Moqtada al-Sadr pristao je angažirati se na povratku pripadnika njegove Armije Mehdi domovima te na njihovu odlasku iz pokrajine Najaf.

BEČ

Iran namjerava nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) izvijestio je u srijedu u Beču visoki dužnosnik Vrhovnog vijeća iranske nacionalne sigurnosti Hussein Mussavian.

"Vjerujem da ćemo nastaviti suradnju u sklopu Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", rekao je za France presse Mussavian nakon što je u utorak u Teheranu zaprijetio kako Iran namjerava ponovno razmotriti pitanje suradnje s IAEA zbog novih pritisaka što ga na tu državu vrše UN, Francuska, Njemačka i Velika Britanija.

No, u Teheranu je iranski ministar vanjskih poslova Kamal Kharazi u srijedu kritizirao plan rezolucije što su ga UN-ovoj agenciji za nuklearnu sigurnost podnijeli Pariz, London i Berlin, ocijenivši kako taj dokument odgovara "željama SAD-a", prenosi agencija Irna.

Prema riječima diplomata u tekstu se ponavljaju izjave direktora IAEA Mohameda El Baradeija te se "izražava žaljenje jer suradnja s Iranom nije ostvarena u potpunosti".

BANGKOK

Tajlandski vojnici razmješteni u Iraku u rujnu će, kako je ranije predviđeno, napustiti Irak, izvijestili su u srijedu tajlandski vojni izvori. Tajlandsko vojno zapovjedništvo odobrilo je postupni odlazak 451 vojnika iz Iraka do 20. rujna, a polovinom srpnja obavit će se i prijenos njihova vojnog materijala.

U dokumentu također stoji kako postoji mogućnost ranijeg odlaska vojnika iz zemlje ili njihovo prebacivanje u neku od zemalja u regiji, ukoliko u Iraku dođe do pogoršanja situacije.

U napadima na šijitski grad Karbalu, u blizini kojega je bio smješten tajlandski kontingent u prosincu prošle godine poginula su dvojica tajlandskih vojnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙