FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IRAN PRIZNAO DA JE NA OPREMI OTKRIVEN URAN OBOGAĆEN U VEĆEM POSTOTKU

BEČ, 10. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Iran je u četvrtak priznao datragovi kontaminacije uranom koji su pronađeni na nekim dijelovimaopreme, sadrže visokoobogaćeni uran u većem postotku nego što je prijeobjavljeno, doznaje se iz diplomatskih izvora.
BEČ, 10. lipnja 2004. (Hina/AFP) - Iran je u četvrtak priznao da tragovi kontaminacije uranom koji su pronađeni na nekim dijelovima opreme, sadrže visokoobogaćeni uran u većem postotku nego što je prije objavljeno, doznaje se iz diplomatskih izvora.

No Iranci su na stručnoj sjednici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tvrdili da tragovi visokoobogaćenog urana koji se može rabiti u vojne svrhe, dolaze iz izvoza, a ne iz domaće proizvodnje.

Prema tim izvorima, predstavnici Teherana potvrdili su da su inspektori IAEA-e pronašli čestice 54-postotnog obogaćenog urana, dok je prije objavljeno da je riječ o 36 postom obogaćenom uranu.

Za proizvodnju atomske bombe može se koristiti i 36-postotni obogaćeni uran, ali se u proizvodnji većine nuklearnog oružja rabi 80 postotni obogaćeni uran, kažu stručnjaci.

IAEA još nije uspjela odrediti podrijetlo obogaćenog urana.

Iranski obogaćeni uran bit će glavna tema na sljedećem susretu Vijeća guvernera, izvršnog tijela IAEA-e koji počinje u ponedjeljak u austrijskoj prijestolnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙