FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE BLIZU REKORDNIH UNATOČ OBEĆANJU VEĆIH ISPORUKA

LONDON, 25. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima kretale blizu rekordnih razina uslijedzabrinutosti da obećano povećanje proizvodnje Saudijske Arabije nećebiti dostatno za podmirenje snažno rastuće globalne potražnje niobnavljanje niskih američkih zaliha benzina.
LONDON, 25. svibnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima kretale blizu rekordnih razina uslijed zabrinutosti da obećano povećanje proizvodnje Saudijske Arabije neće biti dostatno za podmirenje snažno rastuće globalne potražnje ni obnavljanje niskih američkih zaliha benzina.

Skočivši jučer za 1,79 dolara, cijena nafte na tržištu u New Yorku oslabila je za 12 centi, na 41,60 dolara po barelu, što je tek 25 centi ispod nedavno dosegnute najviše razine u zadnjih 21 godinu. Cijena nafte Brent na londonskom tržištu spustila se za 14 centi, na 38,03 dolara, nakon jučerašnjeg skoka za više od 1,6 dolara.

"Nakon jučerašnjeg skoka čini se da idemo prema novim najvišim razinama", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištu broker Prudential Bachea Tony Machacek.

Saudijska Arabija uspjela je blago spustiti cijene u prošli petak, objavivši da svoju proizvodnju povećava za 10 posto, na 9,1 milijun barela dnevno, ne čekajući odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da učini isto. Ministar nafte tog vodećeg svjetskog izvoznika Ali al-Naimi kazao je tijekom vikenda i da kraljevstvo može povećati proizvodnju na 10,5 milijuna barela dnevno u roku od tjedan dana ako to opravdava potražnja. "Voljni smo povećati proizvodnju u skladu s kapacitetima, ako je to potrebno za podmirenje potražnje kako bi se ohladilo tržište", kazao je Ali al-Naimi.

No, osim što sumnjaju da povećanje saudijskih isporuka neće biti dostatno za podmirenje snažnog rasta globalne potražnje, trgovce brine i hoće li one biti pravovremene i dostatne za podmirenje potražnje za benzinom na američkom tržištu tijekom ljetnih mjeseci, sezone najveće potrošnje koja samo što nije započela. Nadalje, i dalje prisutne zabrinutosti glede sigurnosti isporuka s Bliskog istoka, uslijed nastavljenih napada na tamošnju naftnu infrastrukturu i političkih tenzija, doprinose nervozi na svjetskom tržištu nafte.

Špekulativni fondovi također su doprinijeli rastu cijena nafte, budući se novac s financijskih tržišta prebacivao na robna zbog očekivanja da će globalni gospodarski rast i posebice snažan rast kineske potražnje održavati cijene nafte visokima kroz neko vrijeme.

"Ako američka središnja banka Fed podigne kamatne stope, možda će ti špekulatori pronaći druga mjesta za ulaganje", kazao je alžirski ministar nafte Chakib Khelil.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙