FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na kraju 2005. 15 posto jači prema euru i jenu

LONDON, 30. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u petak je nasvjetskim deviznim tržištima, zadnjeg dana trgovine u 2005., na putuda ostvari dobitak od gotovo 15 posto prema euru i jenu od početkagodine.
LONDON, 30. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u petak je na svjetskim deviznim tržištima, zadnjeg dana trgovine u 2005., na putu da ostvari dobitak od gotovo 15 posto prema euru i jenu od početka godine.

Tečaj dolara ojačao je nekih 0,11 posto prema euru tijekom dana, pa se eurom trgovalo po 1,185 dolara. Dolar stoji i 117,24 jena, te 1,3127 švicarskih franaka.

Prema indeksu najvažnijih međunarodnih valuta 'zelena valuta' ove je godine poskupjela gotovo 13 posto, što je njezina najbolja izvedba u proteklih osam godina. Nadoknadila je tako dio gubitaka zabilježenih u protekle tri godine koji su dosegnuli 30 posto uslijed zabrinutosti ulagača sposobnošću SAD-a da financira svoje goleme strukturalne manjkove.

Katalizator oporavka dolara u 2005. bilo je podizanje američkih kamatnih stopa, koje su u prosincu dosegnule 4,25 posto, naprama 2,25 posto u eurozoni te gotovo nula posto u Japanu. Očekuje se da će u SAD-u biti nastavljeno podizanje kamatnih stopa mnogo brže nego u eurozoni i Japanu iduće godine, što dolaru daje podršku u kratkome roku.

Financijska tržišta u Londonu, New Yorku, Tokiju i Singapuru bit će zatvorena u ponedjeljak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙