FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Farmaceutski sektor ograničio gubitke europskih dionica

LONDON, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uponedjeljak su uglavnom bile pritisnute rastom cijena nafte prema 59dolara po barelu, no njihovi gubitci bili su ograničeni jačanjemdionica u farmaceutskoj industriji, predvođenih AstraZenecom.
LONDON, 19. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su uglavnom bile pritisnute rastom cijena nafte prema 59 dolara po barelu, no njihovi gubitci bili su ograničeni jačanjem dionica u farmaceutskoj industriji, predvođenih AstraZenecom.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,16 posto, na 5.540 bodova. Frankfurtski DAX indeks neznatno je promijenjen, te iznosi 5.351 bod.

Farmaceutski div AstraZeneca i njegovi rivali poput Sanofi-Aventisa i GlaxoSmithKline-a bili su među najvećim dobitnicima nakon što je savezni sudac u SAD-u potvrdio valjanost dvaju ključnih američkih patenata za Pfizerov lijek za kolesterol Lipitor.

Komentirajući presudu, Credit Suisse First Boston kazao je da bi takve vijesti mogle potaknuti rast cijena dionica u farmaceutskom sektoru s približavanjem kraja godine.

Sanofi-Aventis i AstraZeneca zabilježili su skok cijena dionica od oko 2,5 posto, dok su Glaxove i Novartisove dobile na vrijednosti 1,8 odnosno 1,4 posto.

Dionice su ojačale i u sektoru rudarstva budući da su se cijene zlata zadržale iznad psihološke razine od 500 dolara po unci, pri čemu su one proizvođača Rio Tinto ojačale 0,9 posto a AngloAmericana za 0,7 posto.

Na strani najvećih gubitnika bio je pak Unilever, britansko-nizozemski div u proizvodnji roba široke potrošnje. Njegove su dionice pojeftinile 1,5 posto ali su analitičari ipak pozitivno ocijenili promjenu u strukturi kompanije koja namjerava 'usitniti' dionice u kotaciji burze u Amsterdamu i konsolidirati one izlistane na Londonskoj burzi kako bi uskladila njihove vrijednosti.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 1,44 posto, dosegnuvši 15.391 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙