FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni gubitci na europskim tržištima dionica

LONDON, 15. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica učetvrtak su se našle pod pritiskom prodaja, no njihovi su gubitci biliograničeni značajnim jačanjem dionica u sektoru poluvodiča predvođenomPhilipsom.
LONDON, 15. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su se našle pod pritiskom prodaja, no njihovi su gubitci bili ograničeni značajnim jačanjem dionica u sektoru poluvodiča predvođenom Philipsom.

Londonski Ftse do podneva se spustio 0,25 posto, na 5.507 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gubitku od 0,10 posto, spustivši se na 5.281 bod.

Na strani gubitnika bile su dionice švedskog lanca trgovina odjećom Hennes&Mauritza, koje su oslabile 0,4 posto nakon što je izvijestio o razočaravajućem 11-postotnom rastu prodaje u studenome u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Oslabile su i dionice kemijske skupine Degusa, za 1,6 posto, nakon što je Europska komisija dan ranije pokrenula dubinsku istragu planova privatne tvrtke Cargilli vezanih za kupnju dijela poslovanja Deguse sa sastojcima u prehrani.

Od sektora gubitnika izdvaja se i rudarski, predvođen proizvođačima Rio Tinto i Anglo American, čije su dionice redom oslabile oko 0,9 posto, zbog pada cijena zlata na najnižu razinu u zadnja dva tjedna i daljnjeg klizanja tečaja dolara u odnosu na jen.

No od pojedinačnih dobitnika isticao se Philips, sa skokom cijena dionica od četiri posto na temelju vijesti o planiranom razmatranju mogućnosti udruživanja i akvizicija za svoje poslovanje s poluvodičima.

"To se smatra dobrom viješću. Tvrtka kaže da je u tom poslovanju veličina važna. Naziremo konsolidaciju", kazao je jedan trgovac dodajući kako bi mogući kandidati za udruživanje s Philipsovim poslovanjem s poluvodičima mogli biti STMicroelectronics ili Infineon.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 1,36 posto, na 15.254 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙