FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara ojačao prema jenu i euru

LONDON, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je nasvjetskim deviznim tržištima u četvrtak najvišu razinu prema jenu uzadnja dva tjedna, dok se prema euru umjereno kretao uoči novihameričkih gospodarskih pokazatelja.
LONDON, 29. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak najvišu razinu prema jenu u zadnja dva tjedna, dok se prema euru umjereno kretao uoči novih američkih gospodarskih pokazatelja.

Do podneva je tečaj dolara iznosio 117,73 jena, a tijekom trgovanja je dosegnuo i 118 jena, najviše u zadnja dva tjedna. Istodobno, eurom se trgovalo po 1,1864 dolara, 0,4 posto manje nego dan ranije.

Dolar, koji je od početka godine prema indeksu najvažnijih međunarodnih valuta ojačao oko 13 posto, dobio je podršku od snažnog skoka povjerenja američkih potrošača u prosincu, na najvišu razinu u protekla četiri mjeseca, tj. na 103,6 bodova.

Značajniju korekciju europske valute, pak, spriječio je u srijedu objavljen podatak o porastu povjerenja njemačkih potrošača.

"Povjerenje američkih potrošača vrlo je robusno. Iako je podatak iz Njemačke faktor koji podržava tečaj eura, mnogi ulagači trenutno ne žele poduzimati rizik", rekao je Paul Mackel, valutni strateg ABN Amroa.

Tijekom dana očekuje se podatak o regionalnoj poslovnoj te industrijskoj aktivnosti u SAD-u. Pokazatelj koji ulagači također željno iščekuju je i prodaja postojećih kuća u SAD-u u studenome, budući situacija na američkom tržištu nekretnina predstavlja glavni faktor koji stoji iza podizanja kamatnih stopa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙