FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slaba predblagdanska trgovina dionicama na europskim burzama

LONDON, 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionicaporasle su u petak ponovno prema najvišim razinama u zadnjih 45mjeseci, no trgovina je osjetno slabija u očekivanju božićnih inovogodišnjih blagdana.
LONDON, 23. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica porasle su u petak ponovno prema najvišim razinama u zadnjih 45 mjeseci, no trgovina je osjetno slabija u očekivanju božićnih i novogodišnjih blagdana.

Londonski Ftse indeks oko podneva je iznosio 5.592 boda, na blagom gubitku od 0,08 posto. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti 0,28 posto, dosegnuvši 5.413 boda.

Trgovina slabi a i pojedina europska tržišta planiraju kraće raditi pred Božić dok su japanska tržišta zatvorena zbog državnog praznika, tumače trgovci.

Značajniji dobitnik bio je Alstom nakon što je ta francuska inženjerska tvrtka potpisala ugovor o isporuci opreme i usluga za potrebe projekta gradnje elektrane u Nigeriji.

Ojačale su i dionice proizvođača mobilnih telefona Nokije. Dobitnicima su se pridružile i tehnološke dionice, predvođene Siemensom, pod utjecajem jačanja dionica azijskih pripadnika toga sektora uslijed rasta optimizma glede zarada proizvođača čipova i nada da će snažniji rast američkog gospodarstva potaknuti potražnju za elektroničkom robom.

Od rijetkih gubitnika izdvaja se proizvođač čelika Arcelor, čije su dionice oslabile 1,3 posto nakon što je tvrtka ojačala svoju ponudu za kupnju kanadske tvrtke Dofasco, nadjačavši konkurentsku ponudu njemačkog ThysssenKruppa, čije su dionice također oslabile.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙