FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove najviše razine europskih burzovnih indeksa

LONDON,FRANKFURT, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnje tri i polgodine, pri čemu su najveće dobitke zabilježile dionice maloprodajnogsektora poput britanske tvrtke Tesco nakon što je američka središnjabanka Fed dala naslutiti da se bliži završetak ciklusa podizanjakamatnih stopa.
LONDON,FRANKFURT, 23. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u srijedu su dosegnule najviše razine u zadnje tri i pol godine, pri čemu su najveće dobitke zabilježile dionice maloprodajnog sektora poput britanske tvrtke Tesco nakon što je američka središnja banka Fed dala naslutiti da se bliži završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Londonski Ftse indeks do podneva je dosegnuo 5.519 bodova, ojačavši 0,04 posto. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku gotovo 0,3 posto, dosegnuvši 5.188 bodova.

Na strani dobitnika u sektoru maloprodaje isticao se britanski Tesco, čije su dionice ojačale 1,5 posto, te njemački Metro, na dobitku od jedan posto. Njihovo jačanje potaknula je zabilješka s posljednjeg sastanka vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke Fed koja daje jasan signal da se bliži završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa.

Najveći dobitnik promatrano po sektorima bio je onaj maloprodaje, čije su dionice u prosjeku dobile na vrijednosti oko jedan posto.

"Fedovi komentari dobro su primljeni na tržištu na kratki rok, ponajprije za dionice maloprodaje, budući da će potrošači možda sada imati više novaca za potrošnju", kazao je Markus Steinbeis, fond menadžer u HVB-ovom Activest.

Ojačale su i dionice banke Anglo Irish Bank, nekih 2,5 posto, po objavi cjelogodišnje dobiti koja je nadmašila procjene, dok je britanska farmaceutska tvrtka AstraZeneca zabilježila rast cijena dionica od 1,5 posto na početku novog ispitivanja ključnog lijeka za rak pluća.

No, bilo je i gubitnika, pri čemu su dionice proizvođača čelika Arcelor oslabile tri posto. Pojeftinile su i dionice njemačkog kemijskog i proizvođača lijekova Merck, sedam posto, nakon što je kompanija izvijestila da je njezin izvršni direktor Bernhard Scheuble dao ostavku, bez detaljnijih pojašnjenja njegova iznenadnog odlaska iz tvrtke.

Tokijska burza nije radila zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙