FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Hotimično iskustvo" Vladana Desnice

ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Knjiga eseja Vladana Desnice"Hotimično iskustvo - diskurzivna proza - knjiga prva" predstavljenaje večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
ZAGREB, 22. prosinca 2005. (Hina) - Knjiga eseja Vladana Desnice "Hotimično iskustvo - diskurzivna proza - knjiga prva" predstavljena je večeras u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

O Desnici su govorili urednik knjige Nenad Rizvanović, u ime nakladnika iz Srpskoga kulturnoga društva "Prosvjeta" Čedomir Višnjić, književni kritičar Velimir Visković i priređivač knjige Dušan Marinković.

Govoreći o Desničinoj književnoj ostavštini, Rizvanović je ocijenio kako mu je djelo "Proljeća Ivana Galeba" najbolji roman hrvatske književnosti.

Desnica poslije rata nije mogao iz političkih razloga objavljivati u izdanjima SKD "Prosvjeta", napomenuo je Višnjić dodavši kako se tad u tim izdanjima sa svojim reportažama javljao iz Dalmatinske zagore učitelj Ivan Aralica.

Višnjić je istaknuo kako je skupina tzv. realsocijalističkih književnika napadala Desnicu. "Njegove je romane pročetničkima ocijenio književnik Mirko Božić", rekao je Višnjić.

"Desnica je vrlo važan dio identiteta hrvatskih Srba", napomenuo je Visković dodavši kako je on "neprijeporno hrvatski, ali i srpski pisac". Visković je podsjetio kako su u knjigu uvršteni mnogi tekstovi koji do sada nisu bili objavljivani u njegovim izabranim i sabranim djelima.

Marinković je ocijenio kako se Desnica u razdoblju između 1950. i 1957. ostvario kao pisac većine književnih rodova i žanrova. "U nekim je djelima bio i ispred svoga vremena", dodao je.

Knjiga "Hotimično iskustvo - diskurzivna proza - knjiga prva" (418 str.) podijeljena je u četiri poglavlja u koja su razvrstani eseji, studije i rasprave, književne, filmske, likovne i kazališne kritike, prikazi, ocjene, polemike i stavovi.

Knjigu su kao prvi od dva sveska Desničinih eseja zajednički objavili zagrebački nakladnik VBZ i Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta".

Vladan Desnica (1905.-1967.) potječe iz pravoslavne obitelji u zadarskom zaleđu. Majka mu je bila bokeljska Hrvatica. Najpoznatija su mu djela "Proljeća Ivana Galeba" i "Zimsko ljetovanje".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙