FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Knjiga o uglednim hrvatskim znanstvenicima u svijetu

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Treći svezak dvojezičnogahrvatsko-engleskog izdanja knjige "Ugledni hrvatski znanstvenici usvijetu" koju je uredio Janko Herak predstavljena je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Treći svezak dvojezičnoga hrvatsko-engleskog izdanja knjige "Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu" koju je uredio Janko Herak predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, akademik Dragan Dekaris, kemičari Zvonimir Maksić i Nikola Kujundžić, povjesničarka znanosti Snježana Pušek-Baždar i urednik knjige Janko Herak.

Pozdravivši pojavu te knjige, ministar Primorac je napomenuo kako je našim znanstvenicima u svijetu, bez obzira na ugled i status koji tamo uživaju, posebno stalo do ugleda u svojoj domovini.

Radimo na povratku naših stručnjaka u domovinu, rekao je, dodavši kako se u posljednje vrijeme njih šet vratilo u Hrvatsku.

Ministar je reka kako su se mnogi inozemni stručnjaci "suglasili s njim da uz Institut Ruđer Bošković nije trebalo osnivati nove institute".

Paušek Baždar je ocijenila kako su znanstvenici koji su ušli u Herakovu knjigu utkali svoja i hrvatska istraživanja u tijekove svjetske znanosti.

Kujundžić je ustvrdio kako narod koji zaboravlja svoje velike ljude ne zaslužuje da se zove narod. Ta knjiga podsjeća na velikane hrvatske znanosti, dodao je.

Dekaris je ocijenio kako je knjiga nezaobilazan i neophodan izvor za poznavanje hrvatske znanosti.

Treći svezak knjige "Ugledni hrvatski znanstvenici u svijetu" (259 str.) objavilo je Hrvatsko-američko društvo iz Zagreba. U nju su uvršteni podatci o biomedicinskim stručnjacima Krešimiru Krnjeviću, Mirjani Randić, Stevi Juliusu, Hedvigi Hricak, Stanimiru Vuku Pavloviću, fizičarima Predragu Cvitanovuću, Branku Ladanyju te najvećim hrvatskim znanstvenicima Nikoli Tesli, Lepoldu Ružički i Vladimiru Prelogu.

Prvi svezak knjige objavljen je 1997., a drugi 1999.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙