FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljene knjige Veselka Tenžere i Dubravke Oraić Tolić

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Knjige "Sadašnjost za vječnost"Veselka Tenžere i "Muška moderna i ženska postmoderna" Dubravke OraićTolić, objavljene u biblioteci "Razotkrivanja" zagrebačke NakladeLjevak, predstavljene su danas u Novinarskom domu.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Knjige "Sadašnjost za vječnost" Veselka Tenžere i "Muška moderna i ženska postmoderna" Dubravke Oraić Tolić, objavljene u biblioteci "Razotkrivanja" zagrebačke Naklade Ljevak, predstavljene su danas u Novinarskom domu.

"Muška moderna i ženska postmoderna", multidisciplinarno je djelo o suvremenoj književnoj znanosti i kulturi u cjelini jer autorica ne koristi samo tekovine književne teorije nego i filozofije, antropologije, kulturoloških studija, sociologije, rekao je na predstavljanju Krešimir Nemec.

Ta knjiga svjedoči o promjenama u znanosti i književnosti koje su se dogodile u posljednje vrijeme, a ono što odmah privuče čitatelje jest autoričina hrabrost da izrazi svoj stav što je danas rijetkost, napomenuo je.

Kao glavne karakteristike knjige, Ana Lederer je izdvojila jasnoću artikulacije, inovativnost u pristupu temama i argumentacijsku uvjerljivost.

Dubravka Oraić Tolić bavi se književnim i kulturnim procesima našeg vremena, od antičkih filozofa do suvremenih teoretičara, od slavnih ruskih, njemačkih ili engleskih književnika do najnovijih hrvatskih prozaika, prepoznaje procese, genezu i smjer novih paradigmi - postmodernizma, dodala je.

O Tenžerinoj knjizi "Sadašnjost za vječnost" govorio je priređivač te knjige Zdravko Zima.

I dvadeset godina nakon Tenžerine prerane smrti njegovi su tekstovi jednako poticajni, istaknuo je Zima, a razlogom za to smatra što su bili "zaraženi virusom slobode" što je ostalo do danas.

Ocijenio je da će ta knjiga mladom naraštaju biti dobar uvid u njegovo stvaralaštvo, a onima koji su Tenžeru već čitali presjek najboljih radova.

Knjiga "Sadašnjost za vječnost" važna je jer ponovo Tenžeru vraća u središte zanimanja i zato što je kritika, kojoj je on posvetio velik dio svoje karijere, kod nas zanemaren žanr, kritičare se preskače kad se raspravlja o književnosti, a kritika se smatra diverzijom.

To je prvi put da su u jednoj knjizi sabrani Tenžerini tekstovi različitog žanra - feljtone, oglede, kritike, likovne teme, sportske teme i pisma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙