FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Sabrine P. Ramet "Balkanski Babilon"

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Politološka knjiga "BalkanskiBabilon - Raspad Jugoslavije od Titove smrti do Miloševićeva pada"američke povjesničarke Sabrine P. Ramet predstavljena je danas uZagrebu.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Politološka knjiga "Balkanski Babilon - Raspad Jugoslavije od Titove smrti do Miloševićeva pada" američke povjesničarke Sabrine P. Ramet predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili profesori zagrebačkoga Fakulteta političkih znanosti Tihomir Cipek i Ivo Žanić te autorica.

Cipek je napomenuo kako je autorica u knjizi postavila tezu da je poredak bivše SFRJ bio nelegitiman, što je "života" stajalo tu tvorevinu.

"Autorica bježi od pojednostavljenoga izjednačavanja krivnje te predbacuje Srpskoj pravoslavnoj crkvi da slavi borce za 'nebesku Srbiju'", dodao je.

Žanić je upozorio kako je Ramet za razliku od mnogih inozemnih autora, zbog poznavanja južnoslavenskih jezika, dobro upućena u izvornu povijesnu građu. "Zato su joj zaključci utemeljeniji i vjerodostojniji", rekao je.

Po njegovim riječima autorica je u knjizi opovrgnula teze o tzv. stoljetnoj mržnji i bolesnim narodima na Balkanu koji međusobno ratuju.

Žanić ističe da je njezina glavna teza da su rat izazvale profilirane ideologije s jasno artikuliranim ciljevima. "Ramet drži da je sukob izazvao Miloševićev velikosrpski ekspanzionizam", napomenuo je.

Drago mi je da je knjiga prevedena na hrvatski jezik, rekla je Ramet izrazivši nadu u intenzivniju suradnju sa Zagrebom.

Knjiga "Balkanski Babilon - Raspad Jugoslavije od Titove smrti do Miloševićeva pada" (488 str.) u četiri dijela raščlanjuje raspad SFRJ, ulogu i položaj religije i kulture u raspadu, odnos tranzicije i rata te potpisivanje Daytonskog mirovnoga sporazuma.

Uvodnu riječ za hrvatsko izdanje knjige, koju je objavio zagrebački nakladnik Alinea, napisao je povjesničar Ivo Banac.

Sabrina P. Ramet je rođena u Londonu. Profesorica je političkih znanosti na norveškom sveučilištu u Trondheimu. Objavila je više knjiga, a na hrvatski prevedena je njezina knjiga "Čija demokracija?".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙