FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Arhitektura prirode" Zvonka Pađana

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Knjiga arhitekta Zvonka Pađana"Arhitektura prirode", koja je danas predstavljena u Zagrebu,ocijenjena je pionirskim djelom i vrhunskim promišljanjem arhitektureu nas.
ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Knjiga arhitekta Zvonka Pađana "Arhitektura prirode", koja je danas predstavljena u Zagrebu, ocijenjena je pionirskim djelom i vrhunskim promišljanjem arhitekture u nas.

Recenzent knjige profesor zagrebačkoga Arhitektonskog fakulteta Boris Morsan ocijenio je knjigu kao snažnu inspiraciju za oblikovanje u arhitekturi, budući da su prirodni oblici, koje autor dovodi u vezu s arhitekturom, sjajna inspiracija za stvaralaštvo arhitekata i teorijsko promišljanje u arhitekturi.

Nikola Polak, koji se bavi teorijom arhitekture, recenzent knjige, smatra knjigu izuzetnim znanstvenim doprinosom teoriji arhitekture, budući da se u arhitekturi ne može ništa bitno novo učiniti, a da to nije u različitim oblicima već u prirodi.

Arhitekt Zdravko Mehmet, također recenzent, istaknuo je kako autor podsjeća na područje koje je u nas bilo "zaobiđeno", a u svjetskoj literaturi, kako je dodao, nema puno sličnih pokušaja.

Zvonko Pađan je ustvrdio kako je knjiga nastala iz ljubavi za prirodom i arhitekturom. "Kada se gleda priroda, mnoge stvari su analogne u arhitekturi", rekao je, pojasnivši kako elementi, koje je kao temeljne uvela arhitektura, već postoje u prirodi - jednostavnost, štedljivost, ritmički raspored i t.d. Po tome se, kako napominje u zaključku knjige, može ustvrditi kako "čovjek ipak nije mjera baš svih stvari".

Knjigu smatra dobro došlom arhitektima i teoretičarima arhitekture, povjesničarima umjetnosti, poglavito konstruktorima da njihove kreacije budu što bogatije.

U knjizi "Arhitektura prirode", s podnaslovom "Nastanak i razvoj umijeća građenja od prapočetaka do pojave čovjeka" (223 str.), u izdanju zagrebačke Školske knjige, autor polazi od hipoteze genetičko-evolucijske bliskosti čovjeka s ostalim bićima u prostoru. Raspravlja o umijeću građenja izvan čovjekova djelovanja, općoj teoriji graditeljstva u prostoru, o općem gradbenom stvaranju i arhitekturi te općoj teoriji graditeljstva i teoriji arhitekture.

Arhitekt Zvonko Pađan (Zagreb, 1950.) bavio se svim segmentima arhitekture - projektiranjem, gradnjom naselja, prostornim planiranjem, upravnim poslovima te poviješću umjetnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙