FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Opća povijest arhitekture" Duška A. Rakića

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Knjiga "Opća povijest arhitekture"arhitekta Duška Ante Rakića koja je danas predstavljena u Zagrebu prvaje takva knjiga na hrvatskom jeziku.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Knjiga "Opća povijest arhitekture" arhitekta Duška Ante Rakića koja je danas predstavljena u Zagrebu prva je takva knjiga na hrvatskom jeziku.

O knjizi (437 str.), koja zahvaća razdoblje od praarhitekture do antiarhitekture, govorili su arheolog Božidar Čečuk, akademik Tonko Maroević, arhitekt Nenad Fabijanić, umirovljeni sveučilišni profesor Marin Zaninović, glavni i odgovorni urednik Tomislav Toth i autor.

Po riječima arheologa Čečuka na hrvatski je jezik prevedeno nekoliko djela iz povijesti arhitekture, ali ni jedna od njih ne obuhvaća cijelu njezinu povijest kao Rakićeva knjiga, koja je svojom tematikom ispunila dosadašnju znanstvenu i publicističku prazninu.

Čečuk je upozorio i na pedagošku sastavnicu knjige na sveučilištu i srednjim školama u kojima je povijest arhitekture dio programa i nastave.

Akademik Tonko Maroević posebno je upozorio na poučno i najzanimljivije poglavlje u knjizi o Le Corbusieru. "Pisanje povijesti arhitekture zaparvo je pisanje poezije u prostoru", rekao je Maroević, dodavši kako knjiga osim humanističko-optimističkog predznaka sadrži i svojevrsnu autorovu sumnju, posebno u neke nove projekte. Po Maroevićevim riječima knjiga "Opća povijest arhitekture" plod je autorove ljubavi, znanja i zalaganja za arhitekturu.

Nenad Fabijanić smatra kako pisati takvu knjigu može samo onaj tko zna, tko je hrabar, ambiciozan i provokativan i tko je arhitekt. Ocijenivši knjigu riznicom vrijednosti u kojoj vrve dometi, Fabijanić je napomenuo kako je za njega predstavljanje te knjige "važno i uzbudljivo".

Zaninović smatra zaslugom autora što je na vrhunski način uspio usustaviti mnoštvo činjenica. Knjiga pomaže u stvaranju i objašnjenju identiteta, rekao je, dodavši kako to nije samo povijest arhitekture nego i kulturološka studija iz koje se može učiti o povijesti arhitekture. Zaninović smatra kako je knjigu trebalo objaviti u reprezentativnu izdanju, jer to zaslužuje.

Tomislav Toth smatra posebnom odlikom način na koji je autor sistematizirao sve što je bitno u povijesti arhitekture te što za svaki stil i razdoblje nudi objašnjenje.

Autor je posebno zahvalio izdavaču zagrebačkom "Kućnom majstoru" koji je uspio skladno uklopiti mnoštvo slika i crteža te "mu spasiti puno živaca i života".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙