FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen izbor iz talijanske proze "Žena od kamena"

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Izbor iz suvremene talijanske proze"Žena od kamena", koji je prevela i priredila Ljerka Car-Matutinović,donosi presjek suvremene talijanske novelistike, rečeno je nadanašnjem predstavljanju te knjige u Društvu hrvatskih književnika uZagrebu.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Izbor iz suvremene talijanske proze "Žena od kamena", koji je prevela i priredila Ljerka Car-Matutinović, donosi presjek suvremene talijanske novelistike, rečeno je na današnjem predstavljanju te knjige u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

Autoričin izbor, po riječima književnog kritičara Borisa B. Hrovata, rezultat je njezina višegodišnjeg aktivnog praćenja talijanske književnosti.

U antologiju je uvršteno sedam autora - Mario Tobino, Gesualdo Bufalino, Antonio Tabucchi, Stefano Beni, Erri de Luca, Eraldo Baldini i Paola Capriolo - od kojih prva četvorica, po Hrovatovim tvrdnjama, zasigurno pripadaju vrhu europske književnosti. Međutim, zbog globalizacije i univerzalnog engleskog jezika stvaralaštvo tih autora suočeno je s problemom difuzije i recepcije, dodao je.

Izbor je naslovljena po pripovijetki Paole Capriolo, najmlađe autorice, za koju je Ljerka Car-Matutinović rekla da u svojoj "Ženi od kamena" predstavlja bezvremensku čaroliju kiparske radionice u kojoj dvojica umjetnika "hvataju mramornu dušu s njezinim tanahnim venama".

"Ženu od kamena" (173 str.) izdala je nakladnička kuća "Bosanska riječ - Das bosnische Wort", a kako je u ime nakladnika istaknuo Šimo Ešlagić, nakana je bila da se bosanskom kulturnom prostoru približi talijansko književno stvaralaštvo.

Suvremena hrvatska pjesnikinja, prozaistica i književnica za djecu Ljerka Car-Matutinović, diplomirala je hrvatski i talijanski jezik s književnostima na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Objavila je dvanaest zbirka pjesama, tri prozne zbirke i više slikovnica i pjesama za djecu. Pjesme su joj prevedene na desetak jezika, a pripovijetke na talijanski i njemački.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙