FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Latinska paleografija i diplomatika" akademika Franje Šanjeka

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Udžbenik "Latinska paleografija idiplomatika" crkvenoga povjesničara akademika Franje Šanjekanezaobilazan je pri istraživanju intelektualne i kulturne baštineeuropskoga srednjovjekovlja, rečeno je na današnjem predstavljanju teknjige u Hrvatskom institutu za povijest.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Udžbenik "Latinska paleografija i diplomatika" crkvenoga povjesničara akademika Franje Šanjeka nezaobilazan je pri istraživanju intelektualne i kulturne baštine europskoga srednjovjekovlja, rečeno je na današnjem predstavljanju te knjige u Hrvatskom institutu za povijest.

Paleografski dio knjige smješten je u opći europski kontekst, s posebnim naglaskom na hrvatsku srednjovjekovnu literarnu baštinu pisanu latinskim pismom, upozorio je autor.

Dometnuo je kako se diplomatički dio odnosi na osnove opće i papinske diplomatike, strukturu javnih i privatnih isprava, srednjovjekovni kronološki sustav s popisom papa i vladara relevantnih za dataciju dokumenata hrvatske provenijencije.

Mirjana Matijević Sokol, sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, upozorila je, predstavljajući knjigu, kako je nemoguće proučavati srednjovjekovnu prošlost bez poznavanja srednjovjekovnog pisma, prvenstveno latinskog.

Udžbenik je podijeljen u četiri cjeline - Latinska paleografija, Opća i papinska diplomatika, Osnove srednjovjekovne kronologije i Sfragistika/Pečatoslovlje, od kojih autorstvo zadnje cjeline potpisuje Ante Gulin.

Po riječima autora, Zoran Ladić i Ante Nazor zaslužni su za popis hrvatskih vladara i državnika u predzadnjoj tematskoj cjelini.

Knjiga (294 str.), bogato opremljena s velikim brojem fotografija, grafikona, kalendara i likovnih materijala, nezaobilazna je u proučavanju pomoćnih povijesnih znanosti, upozorila je Matijević Sokol.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙