FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene europskih dionica na novim najvišim razinama u tri i pol godine

LONDON, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedusu bilježile rast cijena drugi dan zaredom i dosegnule nove najvišerazine u zadnje tri i pol godine, poduprte jačanjem dionica naftnogsektora uslijed rasta cijena nafte, a dobitnicima se pridružio ifarmaceutski div Bayer nakon američkog odobrenja za jedan njegovlijek.
LONDON, 21. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice u srijedu su bilježile rast cijena drugi dan zaredom i dosegnule nove najviše razine u zadnje tri i pol godine, poduprte jačanjem dionica naftnog sektora uslijed rasta cijena nafte, a dobitnicima se pridružio i farmaceutski div Bayer nakon američkog odobrenja za jedan njegov lijek.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,61 posto, dosegnuvši 5.581 bodova. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,4 posto, na 5.376 bodova.

Po skoku cijena dionica od 1,5 posto isticao se farmaceutski div i kemijska grupa Bayer, nakon što su američke regulatorne vlasti odobrile za upotrebu njegov ključni lijeku za rak bubrega Nexavar.

Dionice BAE Systemsa skočile su pet posto uslijed očekivanog sklapanja ugovora sa Saudijskom Arabijom o prodaji borbenih zrakoplova nakon odgovarajuće najave saudijskog ministra obrane.

"Institucije nastavljaju kupovati dionice sektora energetike, financija i sirovina a prodaju telekom, industrijske i dionice potrošačkih roba, a svi su ti trendovi zabilježeni tijekom proteklih šest mjeseci", kazao je strateg State Street Global Marketsa Michael O'Sullivan.

"Nazire se promjena koja se očituje kao slabljenje njihovog interesa za energetiku i istodobno jačanje interesa za farmaceutske dionice", dodao je.

Dionice naftnih kompanija BP-a, Totala i Royal Dutch Shella sve su redom ojačale za više od jedan posto budući da su cijene nafte porasle na 58,3 dolara po barelu, poduprte bojaznima vezanim uz opskrbu tim energentom.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti više 2,02 posto, dosegnuvši 15.957 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙