FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum o policijskoj suradnji između Hrvatske i Bugarske

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Ministri unutarnjih poslovaHrvatske i Bugarske Ivica Kirin i Rumen Petkov potpisali su danasSporazum o policijskoj suradnji između dviju država.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Bugarske Ivica Kirin i Rumen Petkov potpisali su danas Sporazum o policijskoj suradnji između dviju država.

Sporazum se, uz ostalo, odnosi na suradnju na područjima suzbijanja organiziranog kriminala, trgovine ljudima i droge, krijumčarenja i pranja novca.

Bugarski ministar Petkov ocijenio je kako je potpisivanje Sporazuma velik korak koji jamči uspješan operativni rad i razmjenu informacija na području dviju država, ali i cijele regije.

Podsjetio je kako se zadnjih godina međudržavna suradnja razvija vrlo dinamično, što dokazuje i podatak da je bugarski predsjednik od 1992. sedam puta posjetio Hrvatsku.

Ministar Petkov također je kazao da Bugarska podupire Hrvatsku u pregovorima s Europskom unijom te da je "spremna dostaviti sve svoje normativne akte i pružiti obuku hrvatskim policajcima".

Ministar Ivica Kirin istaknuo je pak da je suradnja s drugim policijama jedan od najvažnijih koraka u borbi protiv organiziranog kriminala.

Posebno, dodao je, "na području naših zemalja gdje prolazi tzv. Balkanska krijumčarska ruta, a koja nije problem samo zemalja regije, već i Europske unije".

"Policijskom suradnjom želimo dati poruku organiziranom kriminalu na području cijelog Balkana da mu ovdje više nije mjesto. To je naša obveza i prema građanima jer želimo ulagati u sigurnost i gospodarski razvoj kako bi u EU mogli ući ekonomski stabilni", kazao je hrvatski ministar policije Kirin.

Na novinarsko pitanje o skupini hrvatskih državljana koje je bugarski MUP u rujnu prošle godine osumnjičio za mafijaška ubojstva, Petkov je kazao da je riječ o "neugodnom incidentu".

Policija je, kaže, prikupljene podatke proslijedila tužiteljstvu, pa odluku pravosudnih tijela bugarski ministar nije želio prejudicirati.

Ponovio je da se bivši čelnik bugarskog MUP-a ispričao hrvatskim vlastima zbog određenih propusta u tom slučaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙