FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović zahvalila Bugarima na potpori ulasku u EU i NATO

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar Kitarović susrela se u srijedu uSofiji s visokim bugarskim dužnosnicima i zahvalila na sustavnojpotpori Bugarske hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju iNATO, priopćeno je iz MVPEI-a.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović susrela se u srijedu u Sofiji s visokim bugarskim dužnosnicima i zahvalila na sustavnoj potpori Bugarske hrvatskim nastojanjima za ulazak u Europsku uniju i NATO, priopćeno je iz MVPEI-a.

Šefica hrvatske diplomacije razgovarala je s premijerom Sergejem Staniševim, potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Ivajlom Kalfinom i ministricom europskih integracija Meglenom Kunevom.

U svim su razgovorima istaknuti vrlo dobri bilateralni odnosi dviju država, koji su u uzlaznoj putanji, ali su naglašene mogućnosti daljnjeg unapređenja gospodarske suradnje, stoji u priopćenju.

Istaknuta je potreba daljnje suradnje na jačanju stabilnosti u regiji i dogovoreno da dvije zemlje razrade plan aktivnosti koji će se temeljiti na stručnoj i tehničkoj pomoći u okviru Memoranduma o suradnji u području euroatlantske integracije, kojeg su ministri vanjskih poslova Hrvatske i Bugarske potpisali 20. rujna 2005. godine u New Yorku.

Svi sugovornici smatraju važnom i suradnju u okviru regionalnih organizacija, kao što je Proces suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), koji je pokrenut na poticaj Bugarske, a kojim će od sredine iduće godine predsjedati Hrvatska, dodaje se u priopćenju MVPEI-a.

Hrvatska i Bugarska dosad su sklopile 42 bilateralna ugovora i međunarodna akta. Trenutno su u pripremi ugovori o međusobnoj pomoći u carinskim pitanjima, plovidbi unutarnjim plovnim putovima, suradnji u području telekomunikacija.

Neizostavna tema razgovora u Sofiji bili su i pristupni pregovori Hrvatske s EU-om, pri čemu je ministrica Kuneva prenijela bugarska iskustva u vođenju pregovora s Unijom i ukazala na neke poteškoće s kojima se Bugarska suočavala tijekom pregovora.

Ministrica Grabar Kitarović rekla je da Hrvatska u nekim područjima, kao što su poljoprivreda i pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama, očekuje poteškoće, no izrazila je nadu da će pregovori općenito biti kvalitetni i temeljiti se na iskustvima drugih zemalja.

Kako prenosi agencija France Presse, Grabar Kitarović ponovila je očekivanje hrvatske Vlade da će Hrvatska u EU ući do 2009., odnosno da će hrvatski građani moći sudjelovati na izborima za Europski parlament te godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙