FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predsjednik Mesić primio izaslanstvo summita CEFTA-e

ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Republike StjepanMesić primio je u utorak izaslanstvo summita CEFTA-e, predsjednikaVlade Republike Makedonije Vladu Bučkovskog, ministra gospodarstva ienergetike Republike Bugarske Rumena Ovcharova, te delegiranogministra za trgovinu u ministarstvu gospodarstva i trgovine RumunjskeIuliua Winklera, priopćio je Ured predsjednika.
ZAGREB, 29. studenog 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić primio je u utorak izaslanstvo summita CEFTA-e, predsjednika Vlade Republike Makedonije Vladu Bučkovskog, ministra gospodarstva i energetike Republike Bugarske Rumena Ovcharova, te delegiranog ministra za trgovinu u ministarstvu gospodarstva i trgovine Rumunjske Iuliua Winklera, priopćio je Ured predsjednika.

Kako je priopćeno, predsjednik Mesić izrazio je zadovoljstvo međusobnom bilateralnom suradnjom s njihovim državama, kao i multilateralnom suradnjom u okviru mnogih regionalnih političkih i gospodarskih organizacija.

Naglasio je također kako je CEFTA svojevrsna regionalna priprema za integrirano europsko tržište jer upućuje države članice na međusobnu suradnju i postavlja određene standarde.

Članovi izaslanstva, prema priopćenju, čestitali su Hrvatskoj na početku pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te istaknuli važnost budućeg funkcioniranja CEFTA-e, ocijenivši da je ta organizacija neophodna ovoj regiji kao pripremna faza na putu prema EU.

Srednjoeuropska zona slobodne trgovine (eng. Central European Free Trade Agreement, CEFTA) osnovana je temeljem Višegradske deklaracije iz veljače 1991. godine, a sam Sporazum o uspostavi zone potpisale su u Krakowu 21. prosinca 1992. Poljska, Mađarska i Čehoslovačka.

Hrvatska je postala osma članica CEFTA-e početkom ožujka 2003. godine. Nakon što je većina članica (Slovenija, Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) ušla u Europsku uniju, CEFTA-u danas čine Hrvatska, Bugarska i Rumunjska.

Sastanak predsjednika vlada zemalja članica Srednjoeuropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, koji se održava u utorak u Zagrebu, imat će na dnevnom redu, uz ostalo, i pristup Makedonije CEFTA-i.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙