FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tehnološki i telekom sektor pritisnuli europske dionice

LONDON, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica uutorak su se našle pod pritiskom slabljenja dionica proizvođačamobilnih telefona poput Ericssona i Nokije, a gubitke su zabilježile itehnološke dionice uslijed značajnijih gubitaka na američkomtehnološkom tržištu Nasdaq.
LONDON, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su se našle pod pritiskom slabljenja dionica proizvođača mobilnih telefona poput Ericssona i Nokije, a gubitke su zabilježile i tehnološke dionice uslijed značajnijih gubitaka na američkom tehnološkom tržištu Nasdaq.

Londonski Ftse indeks oslabio je 0,08 posto, na 5.535 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je jednako toliko, spustivši se na 5.345 bodova.

Dionice europskih proizvođača mobitela našle su se na udaru prognoza čelnika odjela poslovanja mobilne telefonije američke Motorole, koji je za finske novine izjavio da ne očekuje da će 2006. biti godina zaokreta za tržište treće generacije mobilnih telefona. Dionice Nokije oslabile su pritom 0,64 posto, dok su na većem gubitku bile one Ericssona, više od jedan posto.

U međuvremenu, gubitke su zabilježile i tehnološke kompanije ASML i STMicroelectronics, čije su dionice potonule 1,5 odnosno 1,1 posto, nakon što je američki Nasdaq indeks ostvario najveći dnevni postotni gubitak u zadnjih gotovo osam tjedana nakon snižavanja rejtinga dionicama nekolicine tvrtki iz sektora poluvodiča.

Na strani dobitnika bile su pak dionice talijanskih banaka, koje su se našle u središtu pozornosti samo dan nakon što je ostavku dao guverner talijanske središnje banke Antonio Fazio. Taj će potez vjerojatno utrti put novim spajanjima u tome sektoru, mišljenja su ulagači. Banca Intesa zabilježila je rast cijena dionica od 1,9 posto, San-Paolo IMI 1,7 posto a Banca Nazionale del Lavoro 0,23 posto.

Dobitnicima se pridružila i njemačka kemijska kompanija Degussa, čije su dionice skočile 8,7 posto nakon što je njemački energetski div E.ON objavio da će prodati svoj udio u Degussi za oko 2,8 milijardi eura.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 1,6 posto, dosegnuvši 15.641 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙