FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske dionice i Nokia poduprli jačanje europskih dionica

LONDON, FRANKFURT, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su porasle, predvođene onima rudarskih kompanijauslijed jačanja cijena kovina, te onima svjetskog diva u proizvodnjimobitela Nokije nakon pozitivnih ocjena stanja na globalnom tržištumobitela.
LONDON, FRANKFURT, 25. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su porasle, predvođene onima rudarskih kompanija uslijed jačanja cijena kovina, te onima svjetskog diva u proizvodnji mobitela Nokije nakon pozitivnih ocjena stanja na globalnom tržištu mobitela.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,3 posto, dosegnuvši 5.527 bodova. Frankfurtski DAX indeks ostao je gotovo nepromijenjen, na 5.185 bodova.

Obujam trgovine bio je međutim skroman obzirom da su američka tržišta radila tek pola radnog vremena zbog praznika Dana zahvalnosti obilježenog u četvrtak u Sjedinjenim Državama.

Dionicama rudarskog sektora pomogao je rast cijena zlata na najviše razine u zadnjih 18 godina. Među dobitnicima se pritom izdvaja Anglo American, u plusu za 0,6 posto, dok su ostali pripadnici toga sektora zabilježili rast cijena dionica u prosjeku od 0,7 posto.

Uz rudarski sektor kao najveći pojedinačni sektor-dobitnik, među tvrtkama od najznačajnijih dobitnica isticala se ona finskog proizvođača mobitela Nokije. Njezine su dionice poskupjele za 0,7 posto, na najvišu razinu u zadnja četiri mjeseca, nakon što je najveći svjetski proizvođač mobitela objavio da će globalno tržište mobitela iduće godine vjerojatno ostvariti veći rast nego što mnogi očekuju.

Tržišta budno i dalje prate sve nove izjave čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Tricheta vezano uz politiku kamatnih stopa. ECB je naime signalizirala da će podići kamatne stope, vjerojatno za četvrtinu postotnog boda, na svojem sastanku 1. prosinca.

"Temeljni odnosi i povijest upućuju na to da će, obzirom da ECB počinje podizati kamatne stope, komercijalne banke u eurozoni bilježiti slabiju izvedbu na tržištima", stoji u priopćenju Lehman Brothersa.

Indeks Tokijske burze Nikkei dobio je na vrijednosti 0,3 posto, završivši na 14.784 bodova, što je njegova najviša razina od prosinca 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙