FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12,30 sati
ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati

BAGDAD - Parlamentarni izbori održani u četvrtak u Iraku, na koje je izašlo oko 70 posto upisanih birača, "održani su, općenito, prema međunarodnim standardima", objavila je u petak Međunarodna misija za iračke izbore koja je promatrala glasovanje. Misija je svoje ocjene temeljila na "preliminarnim izvješćima primljenima iz svojih ureda diljem Iraka, od stručnjaka za izbore, te međunarodnih i lokalnih promatrača". Misija u priopćenju ističe da je velik postotak birača izišao na birališta, a odaziv od 70 posto Iračana potvrdio je i glasnogovornik Neovisnog izbornog povjerenstva Farid Ayar. Za objavu konačnih rezultata izbora trebat će pričekati najmanje dva tjedna.

NEW DELHI - Policijski psi nisu našli eksploziv nakon što je zbog dojave o bombi evakuirana zgrada indijskoga parlamenta, priopćili su u petak indijski dužnosnici. Sat nakon uzbune ministar unutrašnjih poslova Shivraj Patil izjavio je kako su "djelatnici zaduženi za sigurnost pregledali zgradu i obavijestili me da nema razloga za brigu". Prema njegovim riječima, evakuacija parlamenta bila je "mjera opreza" jer se u toj zgradi prije četiri godine dogodio samoubilački bombaški napad. Nakon što su policijski specijalci sa psima pretražili zgradu, parlament je nastavio sjednicu, a Patil je zastupnicima rekao da je jedna diplomatska američka misija u Indiji e-mailom primila dojavu o bombi.

SARAJEVO - Novoimenovani Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schwarz-Schilling, koji će dužnost službeno preuzeti od siječnja 2006., izjavio je kako će mu prva zadaća biti rješavanje gospodarskih problema u BiH. Potom slijedi učinkovitost tijela vlasti i prijenos ovlasti s Ureda Visokog predstavnika na Ured posebnog predstavnika Europske unije, kazao je Schwarz-Schilling u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Najavio je aktivno angažiranje u području reforme policije i pravosuđja te racionalnijeg ustroja vlasti, te potvrdio kako suradnja s Haškim sudom ostaje jedna od ključnih zadaća za BiH. Schwarz-Schilling je najavio kako neće često posezati za tzv. Bonskim ovlastima koje Visokom predstavniku, među ostalim, daju pravo smjene izabranih domaćih dužnosnika.

ZAGREB - Unatoč ranijim najavama, hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović neće ovaj vikend otputovati u Afganistan, saznaje se u petak iz Ministarstva. Posjet Afganistanu otkazan je iz tehničkih razloga i sada se traži novi termin, rekao je Pero Bilušić iz MVPEI-ja. Ministrica Grabar-Kitarović kanila je uoči blagdana posjetiti hrvatske pripadnike međunarodnih snaga u Afganistanu, a za trodnevna boravka bili su predviđeni i susreti s predsjednikom vlade, ministrom vanjskih poslova i ministricom za ženska prava Afganistana, kao i s predstavnicima Europske komisije u Afganistanu. Neslužbeno se saznaje kako će Ministarstvo pokušati organizirati posjet Afganistanu tijekom siječnja, nakon blagdana.

ZAGREB - Bjeloruski parlament jednoglasno je u petak donio odluku da će se predsjednički izbori u zemlji održati 19. ožujka, javile su ruske novinske agencije. Očekuje se da će donji dom parlamenta, u skladu s bjeloruskim ustavom, uskoro objaviti početak predizborne kampanje, javila je RIA Novosti. Sadašnji predsjednik Aleksander Lukašenko također će se kandidirati na izborima. Europska unija i Sjedinjene Države izjavile su da će pooštriti sankcije protiv Lukašenkove administracije ako izbori ne budu slobodni i pošteni. Bjeloruskog predsjednika, koji je došao na vlast 1994. godine, Zapad optužuje za eliminiranje protivnika, gušenje neovisnih medija i lažiranje izbora.

ZAGREB - Stoosamdeset kilometara dugačka mrlja benzena i drugih toksičnih kemikalija, koje su iscurile u rijeku Songhua nakon eksplozije u jednoj kineskoj petrokemijskoj tvornici, prešla je granicu i ulila se u petak u rusku rijeku Amur. To je potvrdio čelnik regionalnog ministarstva za izvanredne situacije Viktor Kapkanščikov. Kako prenosi Itar-Tass, mrlja nastala izlijevanjem 100 tona otrovnih kemikalija kreće se brzinom od 30 kilometara na sat i očekuje se da će do prvog ruskog naselja, sela Nižnjelenjinskoje doći do petka navečer, a do grada Habarovska 23. ili 24. prosinca. Zagađenjem bi moglo biti pogođeno više od milijun ljudi.

SYDNEY - Australska policija pozvala je u petak stanovnike Sydneya da ovog vikenda ne posjećuju plaže južno od grada koje bi mogle biti poprište novog nasilja. "Naša izvješća govore o velikom broju pojedinaca koji namjeravaju ondje praviti probleme", izjavio je Ken Moroney, šef policije države Novi Južni Wales i najavio da će na plažama biti raspoređeno 2000 policajaca. U nedjelju na plaži Cronulla, 30 km južno od Sydneyja, mladi australski bijelci napali su osobe arapskog podrijetla ili one takvog izgleda. Nekoliko desetaka osoba je ozlijeđeno, a 19 je uhićeno u incidentima nakon rasističkih napada.

JERUZALEM - Gotovo polovica Izraelaca poduprla bi prepuštanje dijelova Jeruzalema Palestincima u sklopu sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, pokazalo je ispitivanje javnosti u petak. Istraživanje lista Yedioth Ahronoth pokazalo je da 49 posto ispitanih pristaje na prepuštanje Palestincima kontrole nad istočnim dijelovima Jeruzalema u kojima uglavnom živi arapsko stanovništvo. Izrael je u ratu 1967. godine zauzeo i anektirao istočni dio grada, ali taj potez nije nikada priznala međunarodna zajednica. Ipak, 49 posto Izraelaca protivi se ustupanju dijelova Jeruzalema, kojeg smatraju "nedjeljivom prijestolnicom" Izraela. Palestinci žele da Istočni Jeruzalem postane glavni grad buduće palestinske države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙