FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

GUATEMALA CITY - Na sjevernin gvatemalskim džunglama pokraj ruševina grada San Bartola, arheolog William Saturno sa Sveučilišta New Hampshire pronašao je 2.000 godina staru fresku koju su naslikali Maje i usporedio je s freskama u vatikanskoj Sikstinskoj kapeli. Zapadni zid podzemne prostorije "oslonjene" na jednu piramidu datira iz 100. godine prije Krista, a prikazuje mit Maja o postanku svijeta i krunidbi njihova kralja. Saturno tvrdi da su boje tako svježe da se čini kao da je freska naslikana jučer te ističe kako je na njima više boja i nanosa kistom nego i u jednom do sada pronađenom umjetničkom djelu Maja. Saturno je na tunel gdje se nalazi freska naišao slučajno 2002. kada se nakon duljeg vremena bez hrane i vode pokušao skloniti od žege.

PARIZ - Rukopis Cocteauove "Ljepotice i zvijeri" je na dražbi u Sotheby's u Parizu prodan za 120.000 eura francuskom privatnom kolekcionaru. Cocteau je rukopis od 90 stranica s originalnim crtežima poklonio Marecelu Bertrou, direktoru produkcije filmske kuće Gaumont, kako bi mu se zahvalio što se trudio, doduše uzaludno, producirati film "Ljepotica i zvijer". To je uspio učiniti Andre Paulve pa je film izašao tek 1946. god. U paketu s rukopisom bio je i album s 89 fotografija sa snimanja filma kao i još jedna rukopis u kojem Jean Cocteau brani svoju "priču o vilama u kojoj se vile ne pojavljuju".

RIM - Najpoznatiji egzorcist, dekan egzorcista i utemeljitelj međunarodne udruge egzorcista, otac Gabriele Amorth izjavio je u četvrtak da je vrag stigao i u Vatikan. "Vrag je stigao i u Vatikan. Vrag je već stigao svugdje, svoj zanat dobro obavlja", rekao je otac Amorth, kako prenosi talijanska agencija ADNKRONOS čiji je novinar razgovarao s egzorcistom povodom predstavljanja knjige "Iskustva i razočaranja don Gabriela Amortha". Gabriele Amorth kaže kako ima sve više zahtjeva za istjerivanjem vraga. "Egzorcizam činim i preko telefona", kazao je Amorth, koji dnevno izvede između 5 i 7 egzorcizama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙