FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 11. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 11. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

SANTIAGO - U nedjelju su otvorena birališta u Čileu za prvi krug predsjedničkih izbora na kojima, prema anketama, najveće izglede za pobjedu ima 54-godišnja Michelle Bachelet koja bi tako postala prva žena na čelu te države. Ukupno 8.2 milijuna Čileanaca s pravom glasa, ovom prilikom na 33.000 glasačkih mjesta također mogu glasovati za 120 zastupnika i 20 senatora (od postojećih 38). Čileanci će svog sljedećeg šefa države birati na četiri godine između tri kandidata; Michelle Bachelet (54) kandidatkinje koalicije lijevog centra na vlasti, kandidata desnog centra Sebastiana Pinere (56) i Joaquina Lavina, kandidata konzervativne desnice.

LONDON - U jednom spremištu goriva udaljenom oko 40 km od Londona, u nedjelju je ujutro došlo do niza eksplozija, izvijestile su britanske televizijske postaje ne spominjući broj mogućih žrtava. Služba za hitne intervencije odmah se uputila na mjesto događaja kako bi onemogućila pristup području oko spremišta u Buncefieldu, nedaleko grada Hemel Hempsteada. Spremište je od londonskog aerodroma Luton udaljeno oko 15 km. Policija u Hertfordshireu je za sada mišljenja kako se radi o eksploziji uzrokovanoj nesretnim slučajem.

JERUZALEM - Izrael ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv iranskog nuklearnog programa, ali trenutno prednost daje diplomatskim aktivnostima, izjavio je u nedjelju dužnosnik izraelskog ministarstva obrane Amos Gilad. On je reagirao na pisanje Sunday Timesa koji je objavio kako je izraelski premijer Ariel Sharon stavio oružane snage u pripravnost radi mogućeg napada na iranska postrojenja za obogaćivanje urana. Gilad je opovrgao postojanje detaljno razrađenih planova za napad, o kojima piše Sunday Times. On je ipak rekao da bi bilo nerazumno za Izrael da potpuno odbaci takvu opciju. Izraelski su zrakoplovi 1981. godine izveli napad na iračko nuklearno postrojenje u Osiraqu.

JERUZALEM - Izraelski ministar obrane Shaoul Mofaz pridružio se stranci premijera Ariela Sharona ne pokazujući interes za članstvo u Likudu, istaknao je u nedjelju vojni izraelski radio. Mofaz je sedmi ministar koji se Kadimu pridružio od njegova osnivanja. Ovim Mofazovim postupkom, bivši premijer Benjamin Natanyahu i ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom jedini su ozbiljni kandidati koji bi mogli stati na čelo Likuda. Prema informacijama koje je objavio radio, premijer Sharon je navodno ponudio ministru obrane da zadrži svoje radno mjesto odnese li njegova stranka pobjedu, kao što predviđaju ankete, na izborima koji bi se trebali održati 28. ožujka.

SEUL - Čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-il zabranio je rasprave o tome tko bi ga mogao naslijediti na čelu države, napominjući da to šteti njegovoj vladavini, prenosi južnokorejska agencija Yonhap. Kim Jong-il ima tri sina a analitičari često nagađaju koji bi od njih mogao biti nasljednik sjevernokorejskog vođe. On je navodno izdao naređenje posebnom odjelu Komunističke partije da prekine kampanju u kojoj se veliča majka dvojice njegovih sinova Ko Yong-hi koja je umrla prošle godine, i da ju se prestane nazivati "Majkom Pjongjanga". Najstariji sin Kim Jong-nam je u nemilosti nakon što je prije nekoliko godina uz pomoć krivotvorenih dokumenata pokušao otputovati u Japan kako bi posjetio Disneyland u Tokiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙