FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 21. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRUXELLES - Provjera usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, faze koja prethodi konkretnim pregovorima, nastavlja se u ponedjeljak s poglavljem pravo poslovnog nastana, odnosno prava na osnivanje tvrtki, i sloboda pružanja usluga. Pregovaračima Hrvatske i Turske predstavnici Europske komisije objašnjavat će u ponedjeljak i utorak europsko zakonodavstvo u tom poglavlju acquis communautairea, europske pravne stečevine, jednim od 35 poglavlja o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora. Hrvatski pregovarač za to poglavlje je Siniša Petrović, a radnu skupinu predvodi Tatjana Josipović. To je prva faza screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, kada Komisija objašnjava acquis predstavnicima kandidatskih zemalja, a u drugoj fazi na bilateralnom sastanku, hrvatski će pregovarači odgovarati na upite Europske komisije i iznijeti u čemu se zakonodavstvo razlikuje od europskog.

WASHINGTON - Bijela kuća planira smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Iraku sa 160 na 138 tisuća, nakon iračkih izbora koji se trebaju održati 15. prosinca, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Donald Rumsfeld. Rumsfeld je za televizijsku postaju ABC rekao da je zapravo riječ o povlačenju vojnika koji su bili poslani u Irak kao pojačanje kako bi se ojačala sigurnost u toj zemlji tijekom održavanja referenduma o ustavu i predstojećih izbora. Američki ministar nije želio komentirati kada se planira potpuno povlačenje Amerikanaca iz Iraka, ali je neizravno potvrdio da je zapovjednik američkih snaga u Iraku general George Casey razradio veći broj mogućih planova povlačenja. Rumsfeld je dodao da planovi ovise o ispunjavanju brojnih uvjeta, od kojih je najvažniji sposobnost iračkih snaga sigurnosti u održavanju red i mira u zemlji.

WASHINGTON - Direktor CIA-e Porter Goss izjavio je da operativci te agencije koriste "jedinstvene i inovativne" metode da bi dobili ključne informacije od zatvorenika, striktno se držeći zakona protiv mučenja zatvorenika. Kako bismo izvukli informacije od zarobljenika koristimo čitav niz legalnih jedinstvenih i inovativnih načina, a nijedan od tih načina ne odnosi se na mučenja, rekao je Goss za list USA Today. Republikanac John McCain, senator Arizone, nedavno je iznio prijedlog zakona kojim bi se onemogućila mučenja ili okrutno i nehumano postupanje s američkim zatvorenicima. Goss je za USA Today rekao da postoji čitav niz dezinformacija, no nije želio navesti o kakvim se "jedinstvenim i inovativnim" metodama služe operativci, kao što nije želio komentirati ni izvješća po kojima CIA ima tajne logore za zatvorenike u zemljama središnje Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙