FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 22. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Predstavnici glavnih bosanskohercegovačkih stranaka suglasili su se u ponedjeljak u Washingtonu da će izmijeniti Daytonski ustav BiH kako bi ojačali središnje institucije vlasti u toj zemlji i pripremili je za uključenje u Europsku uniju i NATO. Predstavnici osam političkih stranaka potpisali su zajedničku izjavu u kojoj kažu da su odlučili "započeti proces ustavne reforme koji će pojačati ovlasti državnih vlasti i usmjeriti rad parlamenta i institucije predsjedništva". Čelnici stranaka uspjeli su usuglasiti samo razvodnjenu izjavu iz čije su prvotne inačice izbacili konkretne odredbe o povećanju ovlasti državne vlade i premijera, zamjeni sadašnjeg tročlanog predsjedništva jednim predsjednikom te uspostavi djelotvornijeg parlamenta. Izjava predstavlja samo načelno opredjeljenje za ustavne promjene, a konkretna rješenja čelnici BiH tek trebaju dogovoriti. Ustavne reforme trebaju biti donešene do ožujka 2006.

JERUZALEM - Izraelska vojska uništila je položaj gerilaca Hezbolaha kod libanonsko-izraelske granice, objavila je u utorak ujutro izraelska vojska. Prema priopćenju izraelske vojske, taj je položaj, smješten sjeverno od sela Rajar "imao glavnu ulogu" u napadima koje je u ponedjeljak proiranski Hezbolah pokrenuo protiv izraelske vojske. U najozbiljnijem incidentu unazad nekoliko godina poginulo je pet boraca Hezbolaha a 11 Izraelaca je ranjeno, među kojima osam vojnika. Kao odgovor na raketne i minobacačke napade Hezbolaha, izraelski borbeni zrakoplovi napali su po noći područje oko spornih farmi Shebaa, uzduž granice.

TOKIO - Japanski car Hirohito primio je u utorak na pola sata ruskog predsjednika Vladimira Putina kojeg je ugostio u "Bambusovom paviljonu", javlja France Press, podsjećajući da se radi o trećem i posljednjem danu Putinova posjeta Japanu. Prema protokolu, Putin i Hirohito nisu razgovarali o političkim pitanjima i nije servirana nikakva hrana. Prema riječima ruskog glasnogovornika, Putin je istaknuo činjenicu da njegov posjet koincidira sa 150. godišnjicom uspostave diplomatskih odnosa između Rusije i Japana. Putin je trodnevni posjet Japanu iskoristio za razgovore o gospodarstvu, dok se za teritorijalni spor oko Kurilskih otoka u Pacifiku još uvijek ne nazire rješenje.

HOUSTON - Kod muškarca iz Velike Britanije dijagnosticiran je ljudski oblik kravljeg ludila, što je drugi zabilježeni slučaj te bolesti u SAD-u, priopćio je u ponedjeljak navečer Savezni centar za kontrolu bolesti. Taj je muškarac oblik Creutzfeldt-Jakobove bolesti najvjerojatnije dobio u Velikoj Britaniji, ali zbog činjenice da su se simptomi pokazali za vrijeme boravka u Houstonu, vodit će se kao američki slučaj. "Slučaj zasigurno predstavlja nastavak izbijanja bolesti u Velikoj Britaniji", kazao je Lawrence B. Schonberger, epidemiolog CDC-a. Prvi slučaj kravljeg ludila u SAD-u zabilježen je na Floridi, također kod osobe iz Velike Britanije. Preminula je prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙