FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobitonosne prodaje tehnoloških dionica spustile američke burzovne indekse

NEW YORK, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicau utorak su zabilježile gubitke nakon što su ulagači prodavalitehnološke dionice želeći ubilježiti profit nakon njihovih nedavnihvelikih dobitaka.
NEW YORK, 30. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u utorak su zabilježile gubitke nakon što su ulagači prodavali tehnološke dionice želeći ubilježiti profit nakon njihovih nedavnih velikih dobitaka.

Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,3 posto, na 2.232 boda. Njujorški Dow Jones oslabio je skromnih 0,02 posto, na 10.888 bodova.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicama bila je dionica proizvođača računala Apple Computera, oslabivši 2,2 posto i najviše pridonijevši padu vrijednosti Nasdaq indeksa. Dionica Internet pretraživača Google spustila se 4,7 posto, što je njezin najveći dnevni postotni gubitak u godini dana.

"Tehnološke dionice bilježile su zaista veliki skok cijena, što je potaknulo dobitonosne prodaje. Uz tehnološke, tržište je ostvarivalo dobitke i na temelju uzleta cijena financijskih i maloprodajnih dionica", kazao je Todd Leone iz S.G. Cowen.

Snažni novi američki gospodarski pokazatelji također su negativno utjecali na raspoloženje na tržištu, budući se ulagači pribojavaju da će američka središnja banka nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Naime, američko ministarstvo trgovine izvijestilo je o porastu narudžbi trajnih dobara u listopadu američkoj industriji za 3,4 posto uslijed skoka potražnje zrakoplova. Ekonomisti su očekivali da će rast narudžbi u tome mjesecu dosegnuti 1,1 posto.

Nadalje, izviješteno je i o novom rekordnom broju prodanih novih kuća u najvećem svjetskom gospodarstvu, što ukazuje na njegovu snagu te da Fed još ima prostora za povećanje kamatnih stopa. Dionice senzitivne na izmjene kamatnih stopa poput financijskih zabilježile su gubitke.

Na europskim burzama cijene dionica ostvarile su blage dobitke ponajviše uslijed rasta cijena dionica rudarskih kompanija. Pritom je londonski Ftse indeks ojačao 0,25 posto, na 5.491 bod. Frankfurtski DAX dobio je 0,4 posto na vrijednosti, dosegnuvši 5.199 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙