FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati državnih službi pozivaju na prosvjed 20. prosinca i štrajk 28. prosinca

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati državnih službi pozvalisu danas 65.000 zaposlenih u državnoj upravi, vojsci, policiji, carinii pravosuđu na prosvjed na Trgu bana Jelačića 20. prosinca, tejednodnevni štrajk 28. prosinca.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Sindikati državnih službi pozvali su danas 65.000 zaposlenih u državnoj upravi, vojsci, policiji, carini i pravosuđu na prosvjed na Trgu bana Jelačića 20. prosinca, te jednodnevni štrajk 28. prosinca.

Sindikati su se na takve akcije odlučili nakon što je propao proces mirenja, a Vlada odbila prihvatiti zahtjev za stalnim mjesečnim dodatkom od 300 kuna, kojim bi se privremeno uklonilo zaostajanje plaća državnih službenika i namještenika u odnosu na javne službe i ostale proračunske korisnike.

Čelnici sindikata državnih službenika i namještenika, policije i vojske na konferenciji za novinare najavili su da se na dan štrajka, u srijedu 28. prosinca, od 8 do 16 sati neće raditi u sudovima, ministarstvima i ostatku državne uprave.

Policija i carina provest će "bijeli štrajk", što znači da će usporiti rad, rečeno je na konferenciji.

No, Carinski sindikat Hrvatske izvijestio je danas da neće sudjelovati u prosvjedu i štrajku, iako podupire sve akcije koje bi poboljšale položaj državnih službenika.

"Naši su zahtjevi puno veći od 300 kuna", objasnio je predsjednik Carinskog sindikata Željko Popović. Carinici traže beneficirani radni staž, povećanje koeficijenata i dodatak od 20 posto na uvjete rada.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas istaknuo je pak da zaposleni u državnim službama napokon moraju reći "dosta" dugogodišnjem zanemarivanju njihova materijalnog i socijalnog položaja te podcjenjivačkom odnosu političara i državnih dužnosnika.

Štrajk ćemo odgoditi jedino ako Vlada prihvati naše zahtjeve, u suprotnom ćemo štrajkove i prosvjede nastaviti i u idućoj godini, rekao je Ihas.

Sindikati upozoravaju da najveći broj službenika i namještenika prima plaću od 2.600 do 3.100 kuna, što je 60 posto prosječne plaće u Hrvatskoj, a Vlada im je ponudila samo povećanje osnovice za tri posto.

Na taj način više od 60 posto zaposlenih u državnim službama dobilo bi povećanje ispod 80 kuna, a državni dužnosnici, s ionako najvišim plaćama, od 300 do 500 kuna.

Prosvjed zakazan za utorak, 20. prosinca, održat će se pod geslom "Za zaštitu dostojanstva državnih službenika i namještenika", a sindikalci ne namjeravaju s Jelačićeva trga ići na Markov trg, već će tražiti da njihovo izaslanstvo prime u Vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙